Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση μελανώματος στους Έλληνες;

Η σπουδαιότητα της πρόληψης του μελανώματος και της θέσης που κατέχει σε θέματα δημόσιας υγείας είναι σε όλους μας προφανής. Η επιδημική εξάπλωση που εμφανίζει το μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος, ιδιαίτερα σε γεωγραφικές θέσεις με κλιματολογικά χαρακτηριστικά όπως αυτά της χώρας μας, δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας ή εφησυχασμού. Τα αποτελέσματα των εκστρατειών των προηγουμένων χρόνων αποτυπώνουν με σαφή τρόπο τη σημαντική στροφή που έχει επιτελέσει το πρόγραμμα του Ευρωμελανώματος στον ελληνικό πληθυσμό στο θέμα της προληπτικής εξέτασης του δέρματος και επιβεβαιώνουν τη σημαντική κοινωνική συνεισφορά της ειδικότητάς μας στην αντιμετώπιση της μάστιγας του μελανώματος.

Στην εκστρατεία του Ευρωμελανώματος 2012 έδωσαν το παρόν περίπου 300 Έλληνες δερματολόγοι, είτε ιδιώτες ιατροί, είτε στελέχη πανεπιστημιακών κέντρων ή κέντρων του ΕΣΥ. Συνολικά εξετάστηκαν 6103 άτομα, με το 66,3% να αφορά σε γυναίκες, υπερβαίνοντας συνολικά σε αριθμό τον αντίστοιχο περασμένων ετών. Διακόσια τρία άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 81 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος. Από τους τελευταίους, οι τριάντα περιπτώσεις αφορούσαν περιπτώσεις μελανώματος.

Το 25% των εξετασθέντων ατόμων κατατάχθηκαν μετά την κλινική εξέταση σε ευαίσθητο στον ήλιο φωτότυπο (φωτότυπος Ι ή ΙΙ), ενώ σε υψηλό επίσης ποσοστό καταγράφηκε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων (33%). Θετικό για τη χώρα μας εύρημα αποτέλεσε η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (2,71%), με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά.

Σε σημαντικό αριθμό των εξετασθέντων διαγνώστηκαν δερματικές βλάβες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος. Όπως φαίνεται και στο σχήμα 1, στο 23,5% διαγνώστηκε δυσπλαστικοί σπίλοι, στο 32% η ταυτόχρονη παρουσία περισσότερων από 25 σπίλους, στο 5% ακτινικές υπερκερατώσεις και στο 28,3% ηλιακές φακές.

Τα τελικά αποτελέσματα είχαν επιγραμματικά ως εξής: 88 βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα, 68 βλάβες ύποπτες για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, 14 βλάβες ύποπτες για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ σε 292 ακόμη ασθενείς διαπιστώθηκαν βλάβες που αν και κρίθηκαν ύποπτες δεν ήταν σαφής ο κλινικός διαγνωστικός χαρακτηρισμός τους.

Η αναγωγή της άθροισης των περιπτώσεων αυτών (462) στο δείγμα των 6103 ατόμων καταδεικνύει ότι στο 7,5% του συνόλου των εξετασθέντων ατόμων ετέθη η κλινική υποψία δερματικής κακοήθειας. Το ποσοστό αυτό από μόνο του αποτυπώνει με τον πλέον ευκρινή τρόπο, τόσο το κλινικό όσο και το κοινωνικό όφελος της δράσης αυτής.

 

Σχετικά άρθρα