Ποιοι τύποι ψωρίασης υπάρχουν;

Η ψωρίαση είναι μία διόλου σπάνια χρόνια δερματική πάθηση. Η αντιμετώπισή της απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο να αναγνωρίζουμε τις διάφορες μορφές της ασθένειας, ώστε να είμαστε σε θέση να την αναγνωρίζουμε και να δραστηριοποιούμαστε άμεσα. Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους.

Πάμε να γνωρίσουμε τους τύπους της ψωρίασης:

Κατά πλάκας ψωρίαση

Είναι η συχνότερη μορφή που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Άλλη μία συνηθισμένη μορφή που συνήθως εμφανίζεται μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεότερους ασθενείς. Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα.

Ανάστροφη ψωρίαση

Αποτελεί μία σπάνια μορφής ψωρίαση που συνήθως παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα στις φυσιολογικές πτυχές του σώματος, όπως κάτω από τους μαστούς, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Επίσης σπάνια μορφή ψωρίασης. Παρατηρούνται φυσαλίδες με υγρό που περιβάλλονται απο κόκκινο δέρμα κυρίως σε παλάμες και πέλματα (Φλυκταινώδης ψωρίαση παλαμών-πελμάτων). Υπάρχει και η γενικευμένη μορφή που συνδυάζεται με την ερυθροδερμική ψωρίαση.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Σπάνια μορφή ψωρίασης. Το δέρμα σχεδόν σε όλο το σώμα είναι κόκκινο, σαν καμμένο και ξεφλουδίζει. Συνυπάρχει πόνος και κνησμός.

Η ψωριαστική αρθρίτιδα

Ένα ποσοστό 10-30% των ασθενών με ψωρίαση πάσχει επίσης και από ψωριαστική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κυρίως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες, οι καρποί και το κατώτερο τμήμα της ράχης.

Η ψωρίαση επίσης επηρεάζει τα νύχια και υπάρχει περίπτωση να εντοπίζεται μόνο σε αυτά (ψωρίαση ονύχων). Παρατηρούμε τα βοθρία (δηλαδή στικτές εμβυθύνσεις στην επιφάνεια), κιτρινωπό χρώμα των νυχιών, σχηματισμούς σαν «σταγόνα λαδιού» και πάχυνση των νυχιών.

 

Πηγή: Καλυψώ

Σχετικά άρθρα