Φοβίες: Πότε πρέπει να πάμε το παιδί σε παιδοψυχολόγο;

11 Απριλίου 2016
Mαρία, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Αναγνώστριά μας ρωτά:

O γιoς μου πηγαίνει στην γ' δημοτικού είναι καλός μαθητής αλλά μας έχει προβληματίσει η συμπεριφορά του. Συγκεκριμένα τελευταία έχει βγάλει φοβίες.  Φοβάται να μείνει μόνος του. Εχουμε πρόβλημα με το φαγητό. Τρώει μόνο συγκεκριμένη ώρα και μόνο συγκεκριμένα φαγητά. Δεν έχει φίλους και αποφεύγει όλο και περισσότερο τις συναναστροφές. Τι να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε, πρέπει να πάμε σε ψυχολόγο; 

Στο ερώτημά σας απαντά η παιδοψυχολόγος Μαρία Κουκνή 

Μαρία Κούκνη

Στην περίπτωση του παιδιού σας υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες που καλό θα ήταν να διερευνηθούν περισσότερο , από τη στιγμή που υπάρχει δυσλειτουργικότητα στην καθημερινότητά του, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο:

  • Η σταδιακή απομόνωσή του και ο αποκλεισμός του από τις ομάδες συνομήλικων και φίλων του.
  • Τα ψυχαναγκαστικά στοιχεία που έχει ( ώρα φαγητού , συγκεκριμένα φαγητά) , που φαίνεται να φανερώνουν κάποιες συγκεκριμένες σταθερές  που έχει δημιουργήσει για να δομήσει την καθημερινότητά του.
  • Οι φοβίες που έχει παρουσιάσει.

Καλό θα ήταν να γίνει μια διαφορική προσέγγιση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Ένας παιδοψυχίατρος μπορεί να κάνει την κλινική αξιολόγηση του παιδιού, και εφόσον κρίνεται απαραίτητο το ίδιο το παιδί να αρχίσει μια θεραπευτική πορεία προκειμένου να βρει με τους δικούς του τρόπους και χρόνους λύσεις για όλα αυτά που το μπλοκάρουν. Παράλληλα μια συμβουλευτική προσέγγιση σε εσάς τους γονείς φαίνεται ως κάτι το πρωτεύον, ώστε  να μπορέσετε με σεβασμό και ουδετερότητα να εμπεριέξετε και να βοηθήσετε το παιδί σας.

Τέλος, σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, ίσως η επαφή με έναν διατροφολόγο, θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη ώστε το παιδί σας να εισάγει με ένα άλλο τρόπο κατάλληλο για εκείνον , τροφές και στοιχεία απαραίτητα για τη σωματική του ανάπτυξη. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ