Ευρυαγγείες και φλεβίτιδα. Πώς αντιμετωπίζονται;

Καθώς μεγαλώνουμε, πολλές από εμάς παρατηρούμε ακανόνιστες μωβ γραμμές ή πρησμένα μπλε ρυάκια να εξαπλώνονται στους μηρούς και τις γάμπες μας.  Αυτό το πρόβλημα των αιμοφόρων αγγείων εμφανίζεται έως και στο 60% των ενηλίκων.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία που έχουν αλλάξη μορφή και γίνονται ορατά μέσα από το δέρμα. Μπορεί να είναι κόκκινα, μωβ ή μπλε και εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια και  στο πρόσωπο.

Τι είναι η φλεβίτιδα;

Είναι μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία που έχουν πρηστεί και αλλάξει μορφή. Έχουν σκούρο μπλε χρώμα και φαίνονται σαν να έχουν κολλήσει έξω από το δέρμα. Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζεται στα πόδια και τους αστραγάλους.

Τι προκαλεί ευρυαγγείες και φλεβίτιδα;

Οι υγιείς φλέβες μεταφέρουν το αίμα προς την καρδιά μέσα από μια σειρά μονόδρομων βαλβίδων. Αυτές οι βαλβίδες επιτρέπουν στο αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση από τις επιφανειακές φλέβες στις βαθύτερες φλέβες και στην καρδιά. Κανονικά, οι φλέβες έχουν μια μονόδρομη βαλβίδα για να αποφευχθεί η ανάδρομη ροή. Ωστόσο, οι ελαττωματικές βαλβίδες επιτρέπουν τη ροή του αίματος προς τα πίσω, στο εσωτερικό της φλέβας. Έτσι, η πίεση συσσωρεύεται και το τοίχωμα του αγγείου αποδυναμώνει. Ως αποτέλεσμα, η φλέβα τείνει να διογκώνεται και να συστρέφεται. Ανάλογα με το μέγεθος του αιμοφόρου αγγείου και την έκταση της διόγκωσης, το αποτέλεσμα είναι οι ευρυαγγείες και η φλεβίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες και η φλεβίτιδα;

Καλσόν:  Η πιο απλή θεραπεία για τις ευρυαγγείες και την φλεβίτιδα είναι τα ειδικά καλσόν υποστήριξης ή αλλιώς κάλτσες συμπίεσης που βελτιώνουν την κυκλοφορία και ανακουφίζουν από τον πόνο και τη δυσφορία στα πόδια.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση πόδια ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Αν το οίδημα είναι για εσάς το πρόβλημα, δοκιμάστε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι για τη μείωση κατακράτησης του νερού.

Σκληροθεραπεία. Αν δεν υπάρξει βελτίωση με τις συντηρητικές μεθόδους υπάρχουν και οι ιατρικές διαδικασίες. Η σκληροθεραπεία εξαφανίζει το 80% των προβλημάτων. Ο γιατρός εγχέει ένα διάλυμα απευθείας στην φλέβα, το αιμοφόρο αγγείο καταστρέφεται και τελικά εξαφανίζεται.

                                                                                      Πριν και μετά την σκληροθεραπεία

Laser. Καταστρέφει μικροσκοπικά τις ευρυαγγείες και τη φλεβίτιδα μέσω της θερμότητας, η οποία προκαλεί την δημιουργία ουλώδη ιστού που τελικά κλείνει η φλέβα.

  Πριν και μετά το Laser

Χειρουργική επέμβαση. Η τυπική διαδικασία είναι η σύνδεση και αποσύνδεση της φλέβας και η αφαίρεση του προβληματικού τμήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Εάν η φλέβα είναι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να είναι δυνατό να την αφαιρέσετε με μια μικροσκοπική τομή που δεν χρειάζεται ράμματα.

                                                             Πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση

Καυτηρίαση. Η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες είναι επιλογή για τη φλεβίτιδα. Ένας μικρός καθετήρας παράγει ενέργεια ραδιοσυχνότητας απευθείας στο τοίχωμα της φλέβας, με αποτέλεσμα να ζεσταθεί και να καταρρεύσει. Μετά από περίπου ένα χρόνο, εξαφανίζεται. Τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αυτά της χειρουργικής επέμβασης, αλλά υπάρχει λιγότερος κίνδυνος και πόνος.

 

Σχετικά άρθρα