Ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα μας. Πώς θα προστατευτούμε;

Όλοι αγαπάμε τον ήλιο και αυτό εξηγείται και επιστημονικά, καθώς οι ζεστές ακτίνες του μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, όμως, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί πολλές ρυτίδες και σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό μας , ενώ είναι και η νούμερο ένα αιτία του καρκίνου του δέρματος.

Πώς βλάπτει ο ήλιος το δέρμα μας;

Στην πραγματικότητα, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί πολλές από τις αλλαγές του δέρματος που θεωρούμε ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Το υπεριώδες (UV) φως βλάπτει τις ίνες του δέρματος που ονομάζονται ελαστίνη. Όταν αυτές οι ίνες σπάσουν, το δέρμα αρχίζει να κρεμά και χάνει την ικανότητά του να επανέλθει στην αρχική του θέση. Το δέρμα, επίσης, εμφανίζει ευκολότερα μώλωπες οι οποίοι θέλουν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Έτσι, ενώ η ζημιά από τον ήλιο στο δέρμα μπορεί να μην είναι εμφανής όσο είμαστε νέοι, σίγουρα θα φανεί αργότερα κατά τη διάρκεια της  ζωής μας.

Ποια προβλήματα δημιουργεί ο ήλιος στο δέρμα μας;

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί:

-Προκαρκινικές (ακτινική κεράτωση) και καρκινικές (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, πλακώδες καρκίνωμα και μελάνωμα) δερματικές βλάβες
-Καλοήθεις όγκους
-Βαθιές ρυτίδες και φακίδες
-Αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος (διάστικτος μελάγχρωση)
-Διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα

Πώς μπορώ να προστατεύσω το δέρμα μου από τον ήλιο;

Τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει πλήρως τη ζημιά από τον ήλιο, όμως δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να προστατεύεστε από τον ήλιο. Γι’ αυτό δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

-Να εφαρμόστε πάντοτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και στη συνέχεια, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες μετά ή και συχνότερα αν ιδρώσετε ή κολυμπήσετε.

-Επιλέξτε καλλυντικά προϊόντα και φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία UV

 -Φορέστε γυαλιά ηλίου με πλήρη προστασία UV

-Να φοράτε πλατύγυρο καπέλο, μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια

-Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ.

-Αποφύγετε το σολάριουμ

-Κάντε συχνά αυτο-εξέταση του δέρματός σας για να μπορείτε να παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές

 

Σχετικά άρθρα