Τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες από την πΓΔΜ που έγιναν παιχνίδια για τα προσφυγόπουλα της Ειδομένης

11 Απριλίου 2016

Τα παιδιά έχουν πάντα έναν μοναδικό τρόπο να βιώνουν και να επεξεργάζονται όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ακόμη και όταν βρίσκονται εν μέσω των πιο δυσάρεστων και επικίνδυνων, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή, καταστάσεων. Είναι λες και η ζωηρή φαντασία τους αποτελεί το δικό τους τρόπο επιβίωσης. Έρχεται να τα γλυτώνει από την οδυνηρή πραγματικότητα, να τα βοηθήσει να δραπετεύσουν από τον ζοφερό περίγυρο και να τα προφυλάξει-ίσως- από τα τραύματα.

Τα χιλιάδες παιδιά που ζουν εδώ και μήνες στην Ειδομένη δεν είναι εξαίρεση. Λίγες ώρες αφού οι συνοριοφύλακες της πΓΔΜ «έσπειραν» στα καταπράσινα χωράφια πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, μεγάλοι και μικροί- συνέλεξαν τα υπολείμματα αυτού της εγκληματικής πράξης σε βάρος. Αρχικά για να τα δείξουν σε φωτογράφους και δημοσιογράφους.

Όταν αυτή η αποστολή όμως τελείωσε, δεκάδες πιτσιρίκια φαίνεται να μετέτρεψαν για λίγο τα υπολείμματα αυτής της επίθεσης σε παιχνίδια. Πλαστικές σφαίρες και άδεια δοχεία δακρυγόνων στα χέρια κυρίως των αγοριών φαίνεται να έγιναν παιχνίδια. Ακριβώς όπως έχουμε δει αναρίθμητες φορές να κάνουν ακριβώς το ίδιο, χιλιάδες παιδιά στα χαλάσματα των βομβαρδισμών χωριών και πόλεων τους.

Επειδή όμως η μέρα που θα δούμε αυτά τα αντικείμενα στα χέρια παιδιών και θα μπορέσουμε να χαμογελάσουμε- επειδή απλά θα μαθαίνουμε τη χρήση τους μόνο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας- αυτές οι εικόνες, σήμερα, στην Ευρώπη του 2015, μπορούν να προκαλέσουν μόνο θλίψη.

 
Alexandros Avramidis / Reuters
 
Alexandros Avramidis / Reuters
Alexandros Avramidis / Reuters
Alexandros Avramidis / Reuters
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
 
huffpostgreece

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ