Εγκυμοσύνη. Πώς θα αποφύγω την παλίνδρομη κύηση;

Το φαινόμενο των  παλίνδρομων κυήσεων δεν είναι δυστυχώς σπάνιο. Μάλιστα, καταγραφή του φαινομένου στην Β’ Μαιευτικαι Γυναικολογική Κλινική του «Αρεταίειου Νοσοκομείου» δείχνει πως βρίσκεται σε έξαρση. Ο κύριος Γεώργιος Κρεατσάς,  καθηγητής Μαιευτική- Γυναικολογίας στην κλινική αυτή, μας εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας παλίνδρομης κύησης πριν τη σύλληψη και κατά την διάρκεια της κύησης.

Γράφει ο Γιώργος Κρεατσάς

-Τι είναι η παλίνδρομη κύηση;

Παλίνδρομη ονομάζεται η κύηση κατά την οποία σταματάει η ανάπτυξη του εμβρύου ενώ μπορεί να διατηρηθεί η λειτουργία του πλακούντα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό, συνήθως,  γίνεται στο πρώτο τρίμηνο και σε πολλές περιπτώσεις τόσο νωρίς ώστε η κύηση δεν γίνεται καν αντιληπτή.  Η παλίνδρομη κύηση προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα χρωμοσωμικών και συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου, συγγενών ανωμαλιών της μήτρας,  συγγενών λοιμώξεων, αυτοάνοσων νοσημάτων ή ανεπαρκούς τραχήλου.

-Ποιες γυναίκες αφορά το φαινόμενο της παλίνδρομης κύησης;

Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής παλίνδρομων κυήσεων της  Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής τα τελευταία τρία χρόνια διπλασιάστηκε το ποσοστό των παλίνδρομων κυήσεων στην κλινική. Η πλειοψηφία των παλίνδρομων κυήσεων αφορούσε σε γυναίκες ηλικίας άνω των 36 ετών (σε ποσοστό 40%), ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 31-35 ετών (σε ποσοστό 35%), η ομάδα 25-30 ετών (σε ποσοστό 20%)  και οι γυναίκες κάτω των 25 ετών (σε ποσοστό 5%). Περίπου οι μισές γυναίκες που προσήλθαν με παλίνδρομο κύηση (52%) ανέφεραν στο ιστορικό τους τουλάχιστον μία αυτόματη αποβολή ή μία τεχνητή έκτρωση ή μία προηγούμενη παλίνδρομο κύηση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους (75%) οι γυναίκες αυτές ήταν άτοκες ενώ οι υπόλοιπες (25%) είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί.

-Ποια είναι τα αίτια αύξησης των παλίνδρομων κυήσεων;

Από τα ανωτέρω ευρήματα δεν θα μπορούσαμε να εξάγουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα ακριβή αίτια της σημαντικής αύξησης του αριθμού των παλίνδρομων κυήσεων τα τελευταία τρία χρόνια στην κλινική μας. Ενδεχομένως ένα πολύ σημαντικός παράγοντας να είναι το άγχος της καθημερινότητας που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

-Ποιους παράγοντες που επιδρούν στην πορεία της εγκυμοσύνης πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες πριν τη σύλληψη;

Ο έλεγχος της υγείας της γυναίκας και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους είναι παράγοντες που επιδρούν στην πορεία της εγκυμοσύνης. Η λήψη φυλικού οξέος μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η αποφυγή στρες είναι εξίσου σημαντική για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης, καθώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και μικρού βάρους παιδιά.

Μία γυναίκα πριν συλλάβει θα πρέπει να προσέξει τον παράγοντα της ηλικίας. Η τρίτη δεκαετία της ζωής της γυναίκας θεωρείται ότι έχει τον μικρότερο δυνητικό κίνδυνο κατά την πορεία της εγκυμοσύνης. Η άσκηση είναι επίσης ένα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς και η σωστή διατροφή. Αλκοόλ, καφεΐνη, ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λίπη πρέπει να αποφεύγονται και αντ’ αυτού να καταναλώνονται λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ψάρι και άφθονα υγρά. Η αποφυγή επιβλαβών χημικών ουσιών ή απαγορευμένων ουσιών όπως η κοκαΐνη, είναι αυτονόητη.

Επιπλέον, είναι μεγάλης σημασίας και η συμβουλευτική. Η συμβουλευτική αφορά: α) γυναίκες που είχαν μία ανεπιτυχή εγκυμοσύνη λόγω αποβολής, πρόωρου τοκετού, μαιευτικών επιπλοκών ή εμβρυϊκών γενετικών ανωμαλιών, β) γυναίκες με κάποιο νόσημα που έχουν το φόβο έξαρσης του νοσήματος ή βλαβερής επίδρασης που μπορεί να έχει αυτό στο έμβρυο (π.χ. καρδιακά νοσήματα, θεραπευθείσες κακοήθειες, νεφρικές παθήσεις), γ) γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα και ζητούν συμβουλές για την επίδρασή τους στο έμβρυο.

-Τι πρέπει να προσέξει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της κύησης ώστε να αποφύγει την παλίνδρομη κύηση;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να είναι τυπικές στις επισκέψεις τους στον γυναικολόγο και στις ιατρικές τους εξετάσεις. Μέχρι την 30ή εβδομάδα θα πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους κάθε 4 εβδομάδες, μέχρι την 36η κάθε 2 εβδομάδες και μέχρι το τέλος της κύησης κάθε εβδομάδα. Επιπλέον κατά την διάρκεια της κύησης η εγκυμονούσα θα πρέπει να ακολουθεί δίαιτα 2400 θερμίδων και 200 επιπλέον θερμίδες στο γ’ τρίμηνο.

Οι ημερήσιες ανάγκες της εγκύου σε ασβέστιο ανέρχονται στο 1,5mg και σε σίδηρο στα 3,5mg ημερησίως. Για την κάλυψη των αναγκών της εγκύου σε σίδηρο κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση σιδήρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και φυλικού οξέος και 10mg βιταμίνης  D καθημερινά.  Η ανάπαυση, επίσης, είναι πολύ σημαντική. Η εγκυμονούσα θα πρέπει να κοιμάται οπωσδήποτε 8 ώρες την ημέρα και 1-2 ώρες το μεσημέρι.

Οι σεξουαλικές επαφές δεν αντενδείκνυνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει όμως να αποφεύγονται σε περιπτώσεις επαπειλούμενης αποβολής. Η ήπια άσκηση συνίσταται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν, μάλιστα, ειδικές ασκήσεις που βοηθούν στη χαλάρωση της εγκύου και στην ευεξία της. Η βλαπτική επίδραση του ποτού και του τσιγάρου είναι δεδομένη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχετικά άρθρα