Μπορώ να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι  ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τις εγκυμονούσες, καθώς ανησυχούν για την υγεία και την ακεραιότητα του εμβρύου. Λάβαμε τα ερωτήματα δύο αναγνωστριών μας σχετικά με το θέμα αυτό και τα απευθύναμε στον κύριο Αντσακλή για να μας απαντήσει αν και κατά πόσο το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κρύβει κινδύνους.

Γράφει ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

«Εάν έχεις μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, πόσο συχνά είναι ασφαλές να κάνεις σεξ και τι αλλάζει σε κάθε τρίμηνο;»Παναγιώτα.

Σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές να έχει ένα ζευγάρι σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα, μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές όσο συχνά θέλετε. Χρειάζεται μία σχετική προσοχή όσον αφορά στις σεξουαλικές στάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει το ζευγάρι, λόγω των φυσιολογικών αλλαγών του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσει το ζευγάρι και με τον γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη.

Οι σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να αποφεύγονται σε περίπτωση που υπάρχει ενεργή κολπική αιμόρροια ή ιστορικό κολπικής αιμορραγίας (θα πρέπει να γίνεται συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό), πρόωρες συσπάσεις-συστολές της μήτρας ή υποψία ρήξεως των υμένων, όταν ο πλακούντας έχει χαμηλή πρόσφυση (προδρομικός πλακούντας), σε ιστορικό πρόωρου τοκετού, περίδεσης του τραχήλου καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κρίνει ο γιατρός σας.

«Έχω ακούσει ότι κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού μπορεί να προκληθούν σπασμοί της μήτρας. Αυτό είναι μύθος ή πραγματικότητα;»Ελένη

Ο γυναικείος οργασμός όντως μπορεί να προκαλέσει κάποιες συσπάσεις τις μήτρας, όμως οι συσπάσεις αυτές είναι συνήθως πολύ ήπιες, διαρκούν πολύ λίγο και δεν ενοχοποιούνται για την πρόκληση πρόωρου τοκετού. Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσει το ζευγάρι και με τον γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν λόγοι-αντενδείξεις για να αποφύγει ένα ζευγάρι τις σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ αν υπάρχουν επαφές και γυναικείος οργασμός που προκαλεί συσπάσεις πρέπει να ενημερώνεται πάντα και ο γιατρός, ώστε να αποκλείονται άλλα αίτια πρόκλησης συσπάσεων.

 

Σχετικά άρθρα