Πώς θα έχω καλύτερο ύπνο στην εγκυμοσύνη;

Ο καλός ύπνος μπορεί να μοιάζει ευσεβής πόθος όσο προχωρεί η εγκυμοσύνη σας. Είναι όμως σημαντικό να κοιμάστε όσο περισσότερο γίνεται. Η ανάπαυση βελτιώνει την ενεργητικότητά σας και σας βοηθά να αντεπεξέλθετε καλύτερα στον τοκετό.

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, μία εγκυμονούσα για να κοιμηθεί καλύτερα;

Ύπνος μέσα στη μέρα

Αν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ, δοκιμάστε να κοιμάστε μέσα στη μέρα. Είναι ανοζωογονητικό, αλλά μερικές γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη μέρα. Εξασκηθείτε στην εγκυμοσύνη, γιατί θα σας βοηθήσει πολύ όταν θα γεννηθεί το μωρό, που τα βράδια σας θα είναι σίγουρα αναστατωμένα. Και μην ξεχνάτε ότι αν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ μπορεί να νιώθετε εξαντλημένη, αλλά δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου.

Ξαπλώνετε άνετα

Πάρτε μερικά σκληρά μαξιλάρια για να ακουμπάτε την κοιλιά σας. Αργότερα, δοκιμάστε να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια για να στηρίζονται τα ισχία και άλλο ένα στη μέση για να ανακουφίζεται από την πίεση. Πειραματιστείτε για να βρείτε την κατάλληλη για εσάς θέση. Αν έχετε καούρες, ξαπλώνετε ανακαθισμένη σε μαξιλάρια ή καλύτερα ζητήστε να σας ανασηκώσουν την κεφαλή του κρεβατιού κατά 10-20 εκ.βάζοντας μεγάλα βιβλία κάτω από τα πόδια.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Προτιμήστε τροφές που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη γιατί βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, η οποία δυσκολεύει τον ύπνο. Πίνετε ένα ποτήρι γάλα, τρώτε ένα γιαούρτι, ένα αβγό ή ένα σάντουιτς με τόνο. Αν έχετε καούρες, δοκιμάστε μια φέτα φρέσκο ανανά (εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου) μετά το βραδινό φαγητό. Και αποφεύγετε να τρώτε ή να πίνετε 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Φροντίστε να κάνετε ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο πριν πάτε για ύπνο. Μετά το πρώτο τρίμηνο, δοκιμάστε να ρίχνετε στο μπάνιο σας 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας που ηρεμεί και χαλαρώνει, με 1 κουταλιά του γλυκού λάδια από κουκούτσια σταφυλιού.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο “Η εγκυμοσύνη μου”, της dr Virginia Beckett

Σχετικά άρθρα