Tα είδη γάλακτος και τα οφέλη του στον οργανισμό μας

13 Απριλίου 2016

ΝΑΙ ή ΟΧΙ Στο Γάλα;

Γράφει ο παιδίατρος Νικόλαος Βουδούρης 

 Το γάλα θεωρείται superfood, είναι εύκολα διαθέσιμο και αποτελεί συνδυασμό ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών. Ένα ποτήρι γάλα παρέχει εννέα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεϊνες , ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη D , βιταμίνη Α, Β-12, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.

 Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας περίπου το 75% των ανθρώπων σε όλο το κόσμο στερούνται εντερικά ένζυμα τα οποία βοηθούν στη πέψη της λακτόζης (σάκχαρο του γάλακτος) ή μπορεί να πάσχουν απο κάποια άλλη πάθηση όπως αλλεργία στο γάλα.

  Το γάλα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών , τα γαλακτοκομικά εξακολουθούν να είναι μια ομάδα τροφίμων όπου ανήκουν στις πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες τρείς μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία.

  Η καταναλωτική ζήτηση για τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα  σημαίνει  πολλές εναλλακτικές επιλογές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι έτσι ώστε να επωφεληθούν απο τα γαλακτοκομικά και τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να αγοράζουν γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη ή να βρουν προϊόντα με ποσοστό λακτόζης που δεν προκαλεί δυσφορία.

  Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ, το γιαούρτι ή το τυρί σε μικρές ποσότητες , ακόμη και αν δεν μπορούν να πιούν γάλα.

  Εναλλακτικές λύσεις απο Μη γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεν είναι ίδια όλα τα μη -γαλακτοκομικά σκευάσματα , το διατροφικό τους προφίλ είναι πολύ διαφορετικό, κάποια απο αυτά είναι πολύ ζαχαρούχα.  Οι εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν και αυτές πολλά οφέλη .Το γάλα καρύδας  για παράδειγμα περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλύσου που υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, το γάλα σόγιας είναι πολύ καλό για την πρωτεϊνη του και βοηθά τις γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ,αλλά λόγω της φυτικής του προέλευσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για όσους έχουν πρόβλημα θυρεοειδούς ή να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

  Οι άνθρωποι αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά για πολλούς λόγους. Εκτός απο τα πεπτικά προβλήματα με τη λακτόζη , μερικοί άνθρωποι με ακμή ή άλλα θέματα του δέρματος αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά γιατί περιέχουν μία ινσουλίνη όπως η αυξητική ορμόνη που βοηθά τα μοσχάρια να αναπτυχθούν σε βοοειδή. Σύμφωνα με έκθεση απο την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το αγελαδινό γάλα έχει 35 διαφορετικές ορμόνες και 11 διαφορετικούς παράγοντες ανάπτυξης.

  Νωπό Γάλα.

  Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αντέξουν το νωπό γάλα ακόμα και αν έχουν πρόβλημα  με το παστεριωμένο γάλα. Διότι η υψηλή θερμότητα απο τις διεργασίες παστερίωσης σκοτώνουν ωφέλιμα βακτήρια. Η πώληση του νωπού γάλακτος πρέπει να πληρεί αυστηρά πρότυπα υγιεινής.

  Όλες οι βιταμίνες , τα μέταλλα και τα φυσικά προβιοτικά βρίσκονται στο νωπό γάλα γιατί δεν έχει υποστεί τροποποίηση η μοριακή δομή του γάλακτος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace