Τα 4 συνηθέστερα προβλήματα των νεογνών;


Μερικά προβλήματα που εμφανίζονται στα νεογνά είναι τόσο συνήθη που το προσωπικό του μαιευτηρίου μπορεί ακόμα και να μοιάζει να τα αγνοεί. Όμως, ως νέα μητέρα θα έχετε σίγουρα αγωνία για το μωρό σας, ειδικά αν κάτι χρειάζεται θεραπεία ή σας αναγκάζει να νοσηλευτείτε περισσότερο. Ηρεμήστε, όμως, γιατί λίγα από τα  προβλήματα αυτά έχουν μακροχρόνιες συνέπειες και τα περισσότερα αντιμετωπίζονται με τον καιρό με φροντίδα και προσοχή.

Ίκτερος

Το ένα τρίτο ή και τα μισά νεογέννητα παρουσιάζουν νεογνικό ίκτερο, ο οποίος οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση χολερυθρίνης, μιας ουσίας του αίματος που παράγει κατά τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, υφίσταται επεξεργασία από το ήπαρ και περνά στο έντερο, απ’ όπου αποβάλλεται με τα κόπρανα. Όμως, το σώμα του μωρού σας έχει αναλογικά περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, μικρότερο χρόνο ζωής. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το ανώριμο ακόμα ήπαρ, που δεν μπορεί να τα διασπάσει αρκετά γρήγορα. Αν συσσωρευθεί χολερυθρίνη στο αίμα του μωρού, το κίτρινο χρώμα της αρχίζει να φαίνεται στο δέρμα-αυτό που βλέπουμε ως ίκτερο.

Ο ίκτερος είναι συνήθως ακίνδυνος και υποχωρεί μέσα στις πρώτες 3-4 μέρες. Μερικές φορές, όμως, τα επίπεδα της χολερυθρίνης ανεβαίνουν πολύ και επιβαρύνουν το ήπαρ του μωρού, οπότε χρειάζεται θεραπεία. Η μαία θα το παρακολουθεί και θα φροντίσει για τη θεραπεία αν ο ίκτερος γίνει σοβαρός ή αν διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Η θεραπεία απαιτεί σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο για φωτοθεραπεία. Το μωρό θα τοποθετηθεί σε μια ειδική μονάδα κάτω από υπεριώδες φως που βοηθά στο μεταβολισμό της χολερυθρίνης, ώστε να αποβάλλεται ταχύτερα από το σώμα. Θα χρειαστεί, μάλλον, να παραμείνει στο νοσοκομείο και μία ή δύο ημέρες μετά για να εξασφαλιστεί ότι τα επίπεδα της χολερυθρίνης είναι υπό έλεγχο.

Αλληθώρισμα

Εμφανίζεται όταν ελλείψει ισορροπίας στους μυς των ματιών τα κάνουν να κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι σύνηθες να αλληθωρίζουν τα μάτια των νεογέννητων, κοιτώντας προς τα μέσα ή σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά μπορεί να σας ανησυχεί.

Όμως, τα νεογνά έχουν μικροσκοπικές πτυχές του δέρματος στην εσωτερική γωνία των ματιών που μπορεί να τα κάνουν να φαίνονται αυτοάνοσα. Έχετε, επίσης, στο νου σας ότι μπορεί να χρειαστούν έως τρεις μήνες για να αναπτύξει το μωρό σας στα μάτια του τη μυϊκή δύναμη που θα τα κινεί στην ίδια κατεύθυνση, υπό την ίδια γωνία, την ίδια στιγμή. Συζητήστε το με τη μαία σας, για να ηρεμήσετε. Αν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται, επισκεφτείτε το γιατρό σας, που μπορεί να σας παραπέμψει σε οφθαλμίατρο για εκτίμηση και αν χρειάζεται θεραπεία.

Ομφαλοκήλη

Πριν από τη γέννησή του, μια οπή στο τοίχωμα της κοιλιάς του μωρού σας επέτρεπε στα αιμοφόρα αγγεία να περνούν τον ομφάλιο λώρο για να τρέφεται. Η οπή αυτή κλείνει συνήθως αυτόματα μετά τη γέννα, αλλά μερικές φορές παραμένει και όταν το μωρό κλαίει ή βήχει περνά ένα μικρό κομμάτι εντέρου από μέσα και κάνει τον ομφάλιο να φουσκώνει. Αυτή είναι η ομφαλοκήλη και παρόλο που ακούγεται ανησυχητική, τις περισσότερες φορές είναι τελείως ακίνδυνη και υποχωρεί μέσα σε μερικούς μήνες ή αν είναι μεγαλύτερη η οπή μέχρι να γίνει το μωρό δύο ετών. Ενημερώστε το γιατρό σας αν το εξόγκωμα δεν υποχωρεί όταν το μωρό σταματά να βήχει ή κλαίει ή αν δεν μπορείτε να το σπρώξετε πάλι μέσα. Μπορείτε να προτείνετε μια απλή επέμβαση για αποκατάσταση.

Καρδιακό φύσημα

Μετά τη γέννα, η καρδιά του μωρού πρέπει να προσαρμόσει τη λειτουργία της. Στη μήτρα η καρδιά λειτουργεί διαφορετικά, χτυπούν και οι δύο πλευρές μαζί. Μετά την πρώτη ανάσα, οι δύο πλευρές της καρδιάς αρχίζουν να λειτουργούν χωριστά.

Τέσσερις με 48 ώρες μετά τη γέννηση του  μωρού, ο γιατρός θα ακούσει την καρδιά του με στηθοσκόπιο για να ελέγξει ότι οι χώροι της καρδιάς λειτουργούν σωστά και αντλούν αίμα προς τα μέσα και έξω εναλλάξ. Αν ακούγεται ροή αίματος ανάμεσα στις αντλήσεις ή αν η ροή είναι άτακτη, το μωρό σας μπορεί να έχει φύσημα.

Αν και αυτό ακούγεται ανησυχητικό, φυσήματα παρουσιάζονται σχεδόν στα μισά παιδιά και τα περισσότερα είναι τελείως καλοήθη και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν βρεθεί φύσημα στο μωρό σας, η καρδιά του θα ελέγχεται τακτικά. Συνήθως, μπορεί να βρεθεί το ακριβές πρόβλημα με βάση τον ήχο που ακούγεται ή με ένα απλό υπερηχογράφημα. Αν υπάρχει άλλος λόγος ανησυχίας, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι σημαίνει για το μωρό σας και θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε.

 

*Απόσπασμα από το βιβλίο “Η Εγκυμοσύνη μου” της Virginia Backett από τις εκδόσεις Διόπτρα

Σχετικά άρθρα