Σπιτικός Ντοματοπελτές

13 Απριλίου 2016

Τι χρειαζόμαστε:

  • ντομάτες
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • βασιλικό (προαιρετικά)
  • βάζα που κλείνουν καλά

Πώς το κάνουμε:


1)Πλύντε καλά τις ντομάτες, κόψτε τα κοτσάνια, ξεφλουδίστε τις και ξεσποριάστε τις.
 

2) Κόψτε τις στα τέσσερα
 

3) και βάλτε τις στο μπλέντερ
 

4) να λιώσουν.
 

5) Βάλτε τις σε μια μεγάλη κατσαρόλα,
 

6) προσθέστε αρκετό αλάτι και αφήστε τις να βράσουν για αρκετή ώρα, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και να συμπυκνωθεί.
 

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα κλωνάρι βασιλικό να βράσει μαζί με τις ντομάτες, Παίρνει ωραίο άρωμα και είναι ιδανική σάλτσα για πίτσες και μακαρονάδες.
 

8) Όταν νομίζετε πως έχει συμπυκνωθεί αρκετά, πάρτε τα βάζα και όπως είναι καυτή η σάλτσα, βάλτε τη μέσα, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο πάνω (προσοχή στα χέρια σας γιατί καίει). Βάλτε από πάνω λαδάκι και κλείστε αμέσως το καπάκι.
 

9) Αναποδογυρίστε τα βάζα και αφήστε τα έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως. Προσέξτε που θα τα αφήσετε, γιατί μπορεί να τρέξει λίγο λάδι.
 

10) Όταν κρυώσουν, γυρίστε τα και βάλτε τα στο ντουλάπι μέχρι να τα χρειαστείτε. Έχουν κλείσει πλέον αεροστεγώς και θα κρατήσουν για όλο το χειμώνα. Όταν ανοίξετε ένα βάζο, μετά πάει στο ψυγείο. Μπορει να διατηρηθεί εκεί μέχρι και ένα μήνα, αρκεί κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε να καλύπτετε τη σάλτσα με λάδι.
 
 

Λίγα μυστικά ακόμα 

Αγοράστε μεγάλη ποσότητα ντομάτες (εγώ πήρα ένα καφάσι, γύρω στα 20 κιλά). Θα σας έρθουν πιο φτηνά και θα φτιάξετε μεγάλη ποσότητα που θα σας κρατήσει όλο το χειμώνα. Το μόνο πρόβλημα είναι η κατσαρόλα, που θα πρέπει να είναι μεγάλη.
Μπορείτε αν δε σας ενοχλεί, να μην ξεφλουδίσετε και ξεσποριάσετε τις ντομάτες. Όπως λιώνουν στο μπλέντερ η φλούδα δε φαίνεται.
Ο πελτές που βγαίνει δεν είναι τόσο συμπυκνωμένος όσο ο πελτές που αγοράζουμε. Για μια κατσαρόλα φασολάκια, έβαλα 4 κ.σ. σάλτσα. Για να φτιάξουμε τέτοιο πελτέ, ακολουθούμε τις οδηγίες μέχρι το 3, αλλά μετά δεν βάζουμε στα βάζα. Απλώνουμε σε ταψί και αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει τελείως.
Το φαγητό μας μάλλον δε θα θέλει αλάτι μετά, γιατί έχουμε βάλει αρκετό στη σάλτσα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ