Η συνάντηση Ολάντ - Τσίπρα

14 Απριλίου 2016

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων το βράδυ της Τετάρτης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Κοινή εκτίμηση φέρεται να ήταν η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο την θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος. Όπως επισήμανε η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει, εάν οι διαφωνίες των Θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ενδεικτικά και σχετικά με το ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως το Ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ ανακοίνωσε τελικά ύφεση 0,2%. Όσον αφορά τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός σημείωσε στον Γάλλο Πρόεδρο πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας το πώς θα κατανέμει τα βάρη.

Ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, να αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν πάρει μια «χείρα βοηθείας» για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Πέτυχε κάτι ουσιαστικό, κάτι απτό; Προς το παρόν, δεν είναι βέβαιο, αφού δεν έγιναν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, 

Σημειώνεται πως μέρος των συνομιλιών των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκαν τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία συμβούλων ή μεταφραστών.

«Αναχωρήσαμε από την φίλη της Ελλάδας, Γαλλία με ικανοποίηση. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών», έγραψε στο Twitter, ο Πρωθυπουργός. 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...