Συγγνώμη: Πώς να τη ζητάμε για να μας συγχωρέσουν

14 Απριλίου 2016
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο σε 755 άτομα με επικεφαλής τον Roy Lewicki, καθηγητή Management και Ανθρώπινων Πόρων κατέγραψε την επίδραση που έχουν οι διαφορετικοί τρόποι να ζητά κανείς συγγνώμη.

Οι τρόποι που ήταν περισσότερο αποτελεσματικοί σύμφωνα με την ομάδα αφορούσαν καταρχήν την έκφραση μεταμέλειας, την εξήγηση για το τι πήγε στραβά να ακολουθεί, την ανάληψη της ευθύνης να τη διαδέχεται, την εκδήλωση διάθεσης να διορθωθεί η κατάσταση, τέλος το να ζητήσουμε να μας συγχωρέσουν.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι ισοδύναμα ως προς το αποτέλεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές. Μεγαλύτερο βάρος απ’ όλα είχε η αναγνώριση της ευθύνης, το να παραδεχτεί κανείς «φταίω, ήταν λάθος μου» με δεύτερο πιο σημαντικό το να προσφερθεί κανείς να ανασκευάσει.

Ένα θέμα με τη συγγνώμη είναι ότι τη ζητάμε εύκολα, αλλά αν πούμε «θα το διορθώσω» σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε την κατάσταση.
 
Τέλος η αυθεντικότητα και τα συναισθήματα με τα οποία την εκφράζουμε, αλλά και η προτίμηση στην εκ του σύνεγγυς έκφραση συγγνώμης ή έστω μέσω τηλεφώνου ώστε να ακούγεται η χροιά της φωνής ή μέσω skype για να φαίνονται οι εκφράσεις του προσώπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αν θα γίνει δεκτή. 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ