Ομοιοπαθητική. Αν νιώθω πιεσμένη λόγω κρίσης;

O  Σπύρος Κυβέλλος,  ιατρός Ομοιοπαθητικός, γενικός γραμματέας Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής, εξηγεί πως μπορεί να συμβάλλει η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της ψυχικής κρίσης που πλήττει τους Έλληνες συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Πώς λειτουργεί η ομοιοπαθητική;

H Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος, που εστιάζει στον πάσχοντα οργανισμό και δεν αρκείται στο να αντιμετωπίσει τον ασθενή σαν φορέα μιας ασθένειας. Χρησιμοποιεί φάρμακα που βοηθούν τον οργανισμό να επανακτήσει την υγεία του, διεγείροντας τις φυσικές θεραπευτικές του δυνάμεις.

Προσεγγίζει δηλαδή με διαφορετικό τρόπο την ασθένεια;

Δεν προσεγγίζει με μονοσήμαντες αιτιολογήσεις κάθε περίπτωση. Ας δούμε για παράδειγμα, τη λοίμωξη ενός παιδιού, μερικά από τα ερωτήματα που θα θέσουμε είναι: Φταίει κάποιο μικρόβιο για την παιδική λοίμωξη, ο οργανισμός που του επέτρεψε να αναπτυχθεί, ή τυχόν συναισθηματική επιβάρυνση που προηγήθηκε της λοίμωξης ή μήπως το περιβάλλον του παιδιού που δεν το έμαθε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ή και η ίδια η ιατρική που δεν επένδυσε στην αύξηση της άμυνάς του;  Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προσεγγιστεί και η κρίση που βιώνουμε ως χώρα.

Δηλαδή; 

Πρόκειται πρωτίστως για κρίση αξιών παρά οικονομική. Η συνολική εικόνα της κατάστασης που βιώνουμε ως κοινωνία είναι η συνισταμένη πολλών συνιστωσών, ωστόσο  σε κάθε άνθρωπο εξατομικευμένα κάποιες από αυτές προκαλούν μεγαλύτερο βάρος. Το ίδιο θεωρεί η Ομοιοπαθητική ότι συμβαίνει με τις ασθένειες: μια οξεία κρίση σε ένα βιολογικό σύστημα, σε έναν οργανισμό, αντανακλά την προσπάθεια του οργανισμού να θεραπεύσει κάτι χρόνιο. Ο χειρισμός της οξείας κρίσης που βιώνουμε τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε ατομικό επίπεδο θα καθορίσει εάν οι χρόνιες παθογένειες θα βελτιωθούν ή θα επιδεινωθούν.

Οι ψυχικές πιέσεις και εκρήξεις που βιώνουν πολλοί άνθρωποι σήμερα  υπήρχαν δηλαδή πριν από την κρίση αλλά δεν είχαν εκδηλωθεί; 

Ακριβώς. Τα συναισθήματα, θυμού, οργής, αγανάκτησης, απαξίωσης, θλίψης που αισθάνεται ένας άνθρωπος , πιεζόμενος από τις συνθήκες, αντανακλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, την ελλιπή εκμάθηση της διαχείρισης των συναισθημάτων που κανονικά πρέπει να αρχίζει σε μικρές, εύπλαστες ηλικίες.  Για παράδειγμα, εάν σε ένα παιδί μάθουμε ότι πρέπει να καταπίνει τον θυμό του, να μην αντιδρά, να είναι πάντα ευχάριστο στους γύρω του, να μην λέει εύκολα όχι και γενικά να περιβάλλεται με τον μανδύα του «καλού παιδιού»,  πώς θα μπορέσει, για παράδειγμα, σαν ενήλικας να διαχειριστεί, μία πιθανή δίκαιη οργή και αγανάκτηση για μία άδική απόλυση από τη εργασία του;

Πώς βοηθάει στον τομέα αυτό η Ομοιοπαθητική Ιατρική; 

Όπως γνωρίζουμε το ομοιοπαθητικό φάρμακο επιλέγεται βάσει της ολιστικής και εξατομικευμένης διερεύνησης του ασθενούς σε κάθε φάση της ζωής τους. Για παράδειγμα σε ένα παιδί που παθαίνει ωτίτιδες κάθε φορά που βγαίνει στον κρύο αέρα, θα δοθεί διαφορετικό φάρμακο από ένα παιδί που παθαίνει ωτίτιδες κάθε φορά που φιλονικούν έντονα στο σπίτι οι γονείς του.  Στην δεύτερη περίπτωση η θεραπεία έχει πετύχει όταν  το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και δεν αναγκάζεται κάθε φορά να τα σωματοποιεί. Δημιουργείται έτσι «νευρο-ανοσοβιολογική» μνήμη , η οποία εφεξής θα λειτουργεί υπέρ της ομοιοστασίας του ασθενούς σε κάθε άλλη αντίστοιχη και ανάλογη βίωση παρόμοιων συναισθημάτων.

Ποια συναισθήματα σωματοποιούν οι Έλληνες σήμερα;

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες έντονων ψυχοδυναμικών εκφράσεων, που είτε εκδηλώνονται με ακραίο τρόπο (αυτοδικία, αυτοχειρία) , είτε καταπιέζονται με ακραίο τρόπο (κατάθλιψη, καταπιεσμένος θυμός), καθώς επίσης και σοβαρών σωματοποιήσεων αυτών των συναισθημάτων. Για παράδειγμα ο καταπιεσμένος θυμός είναι υπεύθυνος για πολλές θυρεοειδοπάθειες, ινομυαλγίες και κρίσεις πανικού –πρόκειται για νοσήματα που έχουν λάβει πλέον επιδημική διάσταση στον πληθυσμό της χώρας.

Και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται;

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική θα συντελέσει ώστε να χρησιμοποιήσει τα συναισθήματα που απορρέουν από την τρέχουσα κρίση και να θεραπεύσει έτσι την χρόνια κρίση. Ομοιοπαθητκά φάρμακα όπως Staphysagria που ισορροπεί την έντονη αίσθηση καταπιεσμένης οργής,  Ignatia που ισορροπεί την έντονη καταπιεσμένη θλίψη, Aurum metallicum που ισορροπεί την αυτοκτονική διάθεση από οικονομική καταστροφή, είναι μερικά από τα σκευάσματα που δίδονται με πολύ μεγάλη ακρίβεια και εξατομίκευση στο Ομοιοπαθητικό ιατρείο, από εξειδικευμένους ιατρούς.

Σχετικά άρθρα