Σύγκρουση ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

15 Απριλίου 2016

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 φαίνεται να αποτελεί το νέο σημείο διαφωνίας ανάμεσα σε Ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Τον χαρακτήρισε μάλιστα μη διατηρήσιμο.

Απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Στον αντίποδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει ευελιξία για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 καθώς είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Πρόσθεσε ότι αυτός ο στόχος χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια αλλά μπορεί να επιτευχθεί. Ακόμη εκτίμησε πως στην Ουάσινγκτον δεν θα υπάρξει λύση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στην αποτίμηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι, όμως αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με το Reuters.

 

Πηγή: real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ