Ελιόψωμο της ώρας!

15 Απριλίου 2016

Υλικα για την ζυμη:

500 γρ αλεύρι ολικης άλεσης
500 γρ ασπρο αλευρι
500 γρ αλευρι καλαμποκιου

3 φακελακια ξερη μαγιά

1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ μάυρη ζάχαρη
μιση κουπα του τσαγιου ελαιολαδο
σουσάμι 
 
Υλικα για την γέμιση:
3 κουπες ελιές μαύρες ή πράσινες (βγάζουμε τα κουκούτσια!!) 
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 κανονικου μεγέθους
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλακι του γλυκου ρίγανη (η ριγανη ειναι που κάνει την διαφορα)
 
 
 
Πως το φτιάχνεις:
 
Όλα τα υλικα τα βάζουμε σε μια λεκανιτσα (εκτός το ελαιολαδο)
  
Ανακατευουμε να ενωθουν ολα μαζι και κανουμε μια τρυπα στο κεντρο
 
Ριχνουμε σιγα σιγα χλιαρο νερακι και ανακατευουμε με ενα κουτάλι
 
Συμπληρώνουμε οσο νερο χρειαστει μεχρι να γινει μια ζυμη που να μην κολλαει στα χερια.
  
Ριχνουμε το ελαιολαδο και ανακατευουμε με το χερι ολο το μιγμα να πάει το λαδι παντου. Δεν ζυμώνουμε, απλα ανακατέβουμε.
 
Σκεπάζουμε την λεκανη μας με βρεγμένο πανι και αφηνουμε σε ζεστο μερος για μιση ωρα για να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.
 
 
Γέμιση:

Παράλληλα ψιλοκόβουμε ενα μεγάλο κρεμμυδι σε κυβάκια
Το σωτάρουμε μεχρι να πάρει χρώμα
Σβήνουμε την φωτια.
Ριχνουμε στο τηγάνι μαζι με το κρεμμύδι οσο αλάτι θέλουμε, (εγω βαζω μισο κουταλάκι του γλυκου) προσθέτουμε τις ελιες και την ρίγανη
Αφήνουμε να κρυώσει.
 
 
Μόλις ειναι έτοιμη η ζύμη μας, την ζυμωνουμε λιγο μεχρι να ξεφουσκώσει και ριχνουμε μέσα την γέμιση
  • Ανακατεύουμε ζυμώνοντας μεχρι να πάει παντου ομοιόμορφα η γέμιση.
  • Επειδη θα εχει γινει λιγο ζουμερη, ριχνουμε λιγο αλευρι για να δεσει ξανα. (περιπου μιση κουπα του τσαγιου)
  • Ζυμώνουμε καλά και αρχιζουμε να πλάθουμε μικρα ψωμάκια ιδιου μεγέθους
  • Εμενα μου αρέσει πολυ το σουσάμι και πάντα πασπαλίζω οτι φτιάχνω, τα ελιοψωμάκια δεν την γλυτωσαν. Μόλις λοιπον φτιαχνω ενα ψωμάκι το βουτάω στο σουσάμι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μιση ωρα περίπου , στους 180 βαθμους
Μολις τα βγάλουμε απο τον φουρνο, σκεπάζουμε με μια πετσετούλα για να μαλακώσουν.
 
 
http://toimerologiomiasmamas.blogspot.gr/
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ