Φιάσκο στην ΟΝΝΕΔ

17 Απριλίου 2016

Δυσφορία υπάρχει στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εικόνα διάλυσης που παρουσιάσε το 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που διεξήχθη από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου επικράτησαν πρωτοφανείς εικόνες στον χώρο διεξαγωγής του.

 

Στο συνέδριο δεν υπήρχε κόσμος από το πρωί του Σαββάτου, καθώς οι ΟΝΝΕΔίτες δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες της ημέρας, αφού οι περισσότεροι παρέστησαν μόνο για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή. Αποτέλεσμα είναι οι παρακάτω φωτογραφίες με δεκάδες άδειες καρέκλες και μηδαμινή συμμετοχή από τη νεολαία του κόμματος.

Το τελειωτικό "χτύπημα" στην οργάνωση του συνεδρίου ήρθε το βράδυ, καθώς τελικά το συνέδριο ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι έγινε με τις εκλογές για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου χωρίς να έχουν στηθεί κάλπες για να ψηφίσουν οι σύνεδροι, άρχισαν να μαζεύουν τις καρέκλες από τον χώρο του συνεδρίου στον Εύοσμο.

Κύκλοι της Συγγρού διαμήνυαν λίγο αργότερα πως, ακόμα και εάν προκύψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα μετά το φιάσκο, η διαδικασία δεν θα αναγνωριστεί από τα κεντρικά του κόμματος, απόφαση ενδεικτική του κλίματος δυσαρέσκειας για το πώς εξελίχθηκε το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Από την πλευρά της η ηγεσία της Νεολαίας σε ανακοίνωσή της μιλούσε για ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ίδιο τον αρχηγό της ΝΔ, το μπάχαλο που επικρατεί έχει ονοματεπώνυμο, και δεν είναι άλλο από αυτό του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να παρθούν αποφάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, με συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλούν για διαγραφές, καθώς η εικόνα που επικρατεί στο συνέδριο δεν τιμά τη Νέα Δημοκρατία.

Επισήμως, ο λόγος της καθυστέρησης ήταν τα... τεχνικά προβλήματα. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι τελικά οι εκλογές έγιναν και τα αποτελέσματα για τα 120 μέλη της Κ.Ε. και τους 400 αντιπροσώπους της ΟΝΝΕΔ για το συνέδριο αλλά και τους εκπροσώπους της Νεολαίας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή εντός της ημέρας.

Ο Β. Γεωργιάδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, με καθυστέρηση, λόγω τεχνικών προβλημάτων που υπήρξαν, και αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με πολυφωνία απόψεων, όπως ταιριάζει σε μια ζωντανή και υγιή νεολαία, σαν την ΟΝΝΕΔ, καταλήξαμε σε συμπεράσματα, τα οποία εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθούν στο σύνολο τους στην επίσημη ιστοσελίδα www.onned.gr», αναφέρει στην επίσημη δήλωσή του μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου.

Στη δήλωσή του, ο Βασίλης Γεωργιάδης μιλά για «συζητήσεις, τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις, όπως "αρμόζει" στην πλέον ζωντανή και ζωηρή πολιτική νεολαία» και δεν παραλείπει τις αιχμές. «Όσον αφορά όλους αυτούς που προσπαθούν να παρουσιάσουν μια "πλασματική" εικόνα για το Συνέδριο της οργάνωσής μας, τους απαντάμε πως όλοι μαζί, μια γροθιά, όχι μόνο δεν πτοούμαστε από τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά μας δυναμώνουν».

Αλλά ο πρώην πρόεδρος της Νεολαίας της ΝΔ, Σάκης Ιωαννίδης, κατήγγειλε, επίσης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως οι εκλογές στο 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν έγιναν και η διαδικασία εξελίχθηκε σε φιάσκο. Όπως είπε, ο ίδιος αποχώρησε από το συνέδριο και το ίδιο έκαναν κι άλλοι σύνεδροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εκφυλισμό της διαδικασίας.

«Δικαιώθηκαν οι φόβοι που είχα εκφράσει. Υπήρξε διασυρμός και το συνέδριο εξελίχθηκε σε φιάσκο. Κάποιοι για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες οδηγούν την ΟΝΝΕΔ στο γκρεμό», επεσήμανε.

Μάλιστα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, ο Σάκης Ιωαννίδης μίλησε για πλήρη διάλυση και για κάποιους που «για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις, οδηγούν την οργάνωση στον γκρεμό και στην πλήρη απαξίωση χωρίς να αντιλαμβάνονται το μεγαλείο της. Θα μας βρουν απέναντι. Όχι μόνο εμένα, αλλά όλους όσους αισθάνονται μέλη της μεγάλης οικογένειας της ΟΝΝΕΔ».

Καταγγέλλουν αντικαταστατικές διαδικασίες

Την ίδια ώρα στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν αντικαταστατικές διαδικασίες στις εκλογές, όπως για παράδειγμα στη Θεσπρωτία όπου κατέβηκε υποψήφιος, ενώ προηγουμένως είχε απορριφθεί η υποψηφιότητά του.

Στελέχη της ΝΔ αναφέρουν πως "οι υποψήφιοι που κατέβηκαν κόντρα στην κεντρική γραμμή σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα κατάφεραν να επικρατήσουν και γι' αυτό κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένταση".

Μάλιστα, υπάρχει καταγγελία ότι ο γραμματέας κ. Πανάκης απέκλεισε τα τριμελή συμβούλια της ΟΝΝΕΔ για να ελέγξει καλύτερα την διαδικασία.

Τα αποτελέσματα 

Στη ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα επανεκλέχθηκε πρόεδρος ο Τάσος Εμμανουηλίδης με 51 ψήφους (ποσοστό 70%) έναντι 22 του Κώστα Χατζή. Στη ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα εκλέχθηκε η Πηνελόπη Ράλλη με 46 ψήφους (73%) έναντι 17 του Δρόσου Τσαβλή. Στη ΝΟΔΕ Δυτικού τομέα εκλέχθηκε ο Ηλίας Ζάχαρης με 39 ψήφους (56%) έναντι 30 του Κώστα Τσιλώνη. Στη ΝΟΔΕ Β΄ Θεσσαλονίκης εκλέχθηκε ο Θωμάς Βράνος με 76 ψήφους (55%) έναντι 61 του Στέλιου Τσομαρίδη.

Τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έσπευσε να σχολιάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κουμουνδούρου να επισημαίνει ότι«παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συστήματος της διαπλοκής να μας πείσει για το "φιλελεύθερο" και "εκσυγχρονιστικό" πνεύμα που επικρατεί στη ΝΔ, υπό τον κ. Μητσοτάκη, ο εκφυλισμός και η αποσύνθεση, οι μάχες μέχρις εσχάτων για τη νομή της κομματικής εξουσίας, οι συγκρούσεις «βαρόνων» και κομματαρχών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ».

«Αυτή η εικόνα δεν παραπέμπει σε «οξυγόνο», αλλά στη γνωστή, από δεκαετίες, δυσωδία του πελατειακού κράτους και της εξυπηρέτησης προσωπικών και άλλων συμφερόντων. Ο κόσμος, όμως, τους έχει καταλάβει. Όσο κι αν προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν ένα πρόσωπο «νέων», «άφθαρτων» και «σοβαρών τεχνοκρατών», παραμένουν ίδιοι κι απαράλλαχτοι» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ