Διχασμένη προσωπικότητα: Τι είναι και πώς την αναγνωρίζουμε;

18 Απριλίου 2016

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Από την ψυχολόγο Πουλίδη Παυλίνα 

 

Ποια είναι τα Συμπτώματα;

 

Η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας) ανήκει στις διασχίστηκες διαταραχές κατά τις  οποίες το άτομο εμφανίζει διάσπαση στην μνήμη, την αντίληψη του περιβάλλοντος, την ταυτότητα και την συνείδηση. Η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη δύο ή περισσοτέρων προσωπικοτήτων μέσα στο ίδιο το άτομο, δηλαδή μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικές, αντιφατικές προσωπικότητες οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν η μια την ύπαρξη της άλλης. Η κάθε μια από αυτές τις διαφορετικές προσωπικότητες ονομάζεται alter και ο αριθμός τους μπορεί να είναι από δύο ως και πάνω από εκατό. Ανάλογα με το ποια προσωπικότητα εμφανίζεται αλλάζει και η συμπεριφορά του ατόμου κάθε φορά.

Συνήθως μέσα από τις διαφορετικές προσωπικότητες εκφράζονται διαφορετικές πλευρές της ταυτότητας, της μνήμης και της συνείδησης του ατόμου. Για παράδειγμα μια προσωπικότητα μπορεί να είναι ένα ντροπαλό άτομο με αναστολές (συνηθίζεται η εμφάνιση της πρώτης προσωπικότητας να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά), μια άλλη προσωπικότητα μπορεί να είναι ενεργητική και απελευθερωμένη και μια τρίτη μπορεί να είναι καχύποπτη με επιθετική συμπεριφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε προσωπικότητα δίνει διαφορετικό όνομα, φύλο, ηλικία, καταγωγή και ιδιότητα στον εαυτό του.  Στις περιπτώσεις όπου εμφανίζονται δυο διαφορετικές προσωπικότητες είναι πιθανό να μην γνωρίζει η μια την ύπαρξη της άλλης, με αποτέλεσμα να γνωρίζει μόνο περιστατικά που συνέβησαν όταν επικρατούσε η εκάστοτε προσωπικότητα. Όταν εμφανίζονται πάνω από δύο προσωπικότητες κάθε μια  μπορεί  να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, ακόμα και να ακούει ή να βλέπει τι κάνουν οι άλλες και να συνομιλεί μαζί τους ή και να συγκρούεται. Οι προσωπικότητες μπορεί να προκαλέσουν στο άτομο ψευδαισθήσεις καθώς τις αντιλαμβάνεται σαν «φωνές» που τον παρακινούν να κάνει κάτι. Μέσω των διαφορετικών προσωπικοτήτων εκδηλώνονται οι άλυτες συγκρούσεις αυτό-ικανοποίησης και αυτό-περιορισμού του ατόμου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ψυχική νόσο εκδηλώνουν προβλήματα στην συμπεριφορά τους  καθώς εμφανίζουν εναλλαγές στην διάθεση και έντονη ευερεθιστότητα. Επίσης προκαλεί στον ασθενή έντονο άγχος και παραβλάπτει την λειτουργικότητα του σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής του.

Ένα άλλο σύμπτωμα της διαταραχής είναι η αμνησία που παρουσιάζει το άτομο καθώς δυσκολεύεται να ανακαλέσει καθημερινά γεγονότα, σημαντικές προσωπικές πληροφορίες και τραυματικά γεγονότα. Το άτομο βιώνει συχνά κενά στην μνήμη του, λόγω του ότι η αληθινή προσωπικότητα δεν μπορεί να καταγράψει γεγονότα όταν μια άλλη προσωπικότητα εμφανίζεται.

 

 

Αίτια

Δεν έχουν γίνει διακριτά τα αίτια της διαταραχής αλλά από τις καταγραφές ιστορικών με διαταραχή πολλαπλής ταυτότητας προκύπτει  ότι τα άτομα αυτά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή άλλα τραυματικά γεγονότα. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες με ποσοστό 3/9 και στις γυναίκες παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός προσωπικοτήτων από ότι στους άντρες. Η έναρξη της νόσου οριοθετείτε από την παιδική ηλικία αλλά διαγιγνώσκεται στην περίοδο της προ εφηβείας.

 

Θεραπεία

Για την θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από αυτήν την διαταραχή συνιστάται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία που έχει ως στόχο την ανάκτηση της πραγματικής ταυτότητας και μέσω της ανάκλησης, την κατανόηση των τραυματικών γεγονότων που οδήγησαν στην εμφάνιση της ψυχικής νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται αντικαταθλιπτική αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της διαταραχής που εμφανίζονται με καταθλιπτικές και αγχώδεις εκδηλώσεις. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ