Κόμπι Μπράιαντ: Ο «Black Mamba» και η 13χρονη κόρη του δεν ζουν πλέον εδώ – Η μυθική καριέρα του μεγάλου αστέρα του NBA, η κατηγορία για βιασμό και τα συγκινητικά μηνύματα από όλο τον κόσμο

Ο Κόμπι Μπράιαντ δεν ζει πλέον εδώ. Ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του NBA. Ένας τρυφερός μπαμπάς. Ένας εξαίρετος σύζυγος. Ένας φανταστικός άνθρωπος.

Όσοι τον έζησαν από κοντά, μιλούν για έναν υπέροχο άνδρα με αρχές και αξίες που πάλευε πάντα για το σωστό. Και όσοι δηλώνουν θαυμαστές του, θρηνούν μαζί με την οικογένειά του. Υπήρξε πέντε φορές πρωταθλητής και τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών.

https://www.instagram.com/p/BxAh80uHDgp/

Η μοιραία πτήση με το ελικόπτερο έμελλε να είναι και η τελευταία του αφού έχασε τη ζωή του την Κυριακή (26/1) στο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 41 ετών. Και το σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό με την τραγική κατάληξη στην Καλιφόρνια, ήταν τεράστιο.

Στο ελικόπτερο ήταν και η 13χρονη κόρη του

O αστέρας του ΝΒΑ ταξίδευε με άλλους 8 επιβάτες, όταν το ελικόπτερο κατέπεσε, συνετρίβη και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, ενώ η σύζυγος του, Βανέσα Μπράιαντ, δεν ήταν μεταξύ αυτών.

Το ελικόπτερο ήταν χρόνια τώρα, από την εποχή που αγωνιζόταν στους Λ.Α. Λέικερς, η πρώτη επιλογή του Κόμπι Μπράιαντ για τα ταξίδια του. Ανάμεσα στα θύματα, ήταν και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα Μαρία Ονόρε («Τζίτζι»).

Η είδηση της απώλειας του «Black Mamba», ο οποίος σε ηλικία 34 ετών είχε γίνει ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έσπαγε το φράγμα των 30.000 πόντων, ενώ το 2006 είχε γράψει μια από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις στο ΝΒΑ με τους 81 πόντους που φόρτωνε το καλάθι των Τορόντο Ράπτορς, «ταξίδεψε» γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μηνύματα από όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «φρικτή είδηση». Συγκλονισμένος ήταν και ο Λεμπρόν Τζέιμς στην πρώτη του ανάρτηση στο Ιnstagram. Ο «βασιλιάς», που είχε ξεχωριστή φιλία με τον Μπράιαντ, τού υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει την κληρονομιά του στους Λέικερς ενώ του ζήτησε να τον προσέχει από ψηλά.

«Δεν είμαι έτοιμος αλλά εδώ είμαι. Φίλε κάθομαι εδώ και προσπαθώ να γράψω κάτι, αλλά κάθε φορά που προσπαθώ αρχίζω και κλαίω ξανά αφού σκέφτομαι εσένα, την Τζίτζι και τη φιλία, το δέσιμο, την αδερφική σχέση που είχαμε…». Και ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολίασε τον τραγικό θάνατο. «Ο Κόμπι Μπράιαντ δεν ήταν ένας ακόμα θρύλος του ΝΒΑ».

https://www.instagram.com/p/B72NUtWA0gS/?utm_source=ig_embed

«Η παγκόσμια επιρροή του στον αθλητισμό υπερέβαινε τα όρια των σπορ, επιδρούσε κοινωνικά σ’ όλο τον πλανήτη. Η θλίψη και το σοκ της απώλειας από το ζοφερό δυστύχημα πολλαπλασιάζονται με τον τραγικό χαμό και της κορούλας του», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κος Αυγενάκης.

Συντετριμμένος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

«Όπως όλοι, είμαι συγκλονισμένη και λυπημένη από τα νέα του θανάτου του. Η καρδιά μου σπάει για την γυναίκα και την οικογένεια του», σχολίασε η Έλεν ντε Τζένερις. Και η λίστα με όσους στέλνουν τα συλλυπητήριά τους είναι μεγάλη. Ανάμεσά τους, ο προπονητής Ρικ Πιτίνο, η ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα social media σε μια προσπάθεια να μπορέσει να κατανοήσει τι συνέβη.

https://www.instagram.com/p/BwvIjTonVkW/

Μάλιστα, στο τελευταίο παιχνίδι του Μπράιαντ στο Μιλγουόκι, ο Κόμπι είχε πιάσει τον Αντετοκούνμπο και του είχε πει πως ο ίδιος θα αποφασίσει πόσο σπουδαίος θέλει να γίνει. Ο Γιάννης είπε πως «τη θυμάμαι εκείνη την συζήτηση που κάναμε. Ο Κόμπι άλλαξε το ποιος είμαι. Προφανώς με βοήθησε να προχωρήσω και να προοδεύσω. Θα προσπαθήσω να το κρατήσω αυτό».

Η λίστα με τα θύματα

Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τις σορούς από το προσωπικό ελικόπτερο του Κόμπι Μπράιαντ. Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της αστυνομίας του Λος Άντζελες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ταυτοποιήθηκαν και οι εννέα επιβαίνοντες οι οποίοι πήγαιναν σε αγώνα μπάσκετ.

Το σκάφος πετούσε σε συνθήκες ομίχλης, οι οποίες θεωρούνταν τόσο επικίνδυνες, ώστε τα ελικόπτερα της τοπικής αστυνομίας να μείνουν καθηλωμένα στο έδαφος. Όπως μετέδωσε το CBS, εκτός από τον παλαίμαχο θρύλο του NBA, και την κόρη του, στο ελικόπτερο ήταν ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι, η σύζυγός του, Κέρι, και η κόρη τους, Αλίσα Αλτομπέλι, η προπονήτρια μπάσκετ της Τζιάνα, Κριστίνα Μάουζερ, η συμπαίκτρια της Τζιάνα, Πέιτον Τσέστερ, και η μητέρα της Πέιτον, Σάρα Τσέστερ, καθώς και ο πιλότος Άρα Ζομπαγιάν.

Γιατί η Nike ανέστειλε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των προϊόντων του;

Επίσης, η Nike ανέστειλε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των προϊόντων του Κόμπι Μπράιαντ, σύμφωνα με το ESPN. «Μαζί με εκατομμύρια αθλητές και οπαδούς σε όλο τον κόσμο, αισθανόμαστε συντετριμμένοι από την τραγική είδηση. Εκφράζουμε τη βαθύτερη συμπάθειά μας σε όσους βρίσκονται πιο κοντά στα θύματα, ειδικά στην οικογένεια και τους φίλους τους».

«Καθώς μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ατύχημα, η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους όσοι εμπλέκονται και επηρεάζονται. Ο Κόμπι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές της γενιάς του και είχε απίστευτο αντίκτυπο στον αθλητισμό και στην κοινότητα του μπάσκετ. Ήταν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας Nike», ανέφερε η Nike στην ανακοίνωσή της.

Η αντίδραση της συζύγου του, Βανέσα Μπράιαντ

Η Βανέσα Μπράιαντ, η οποία άλλαξε την εικόνα προφίλ της Ιnstagram, βάζοντας μια φωτογραφία του συζύγου της με την κόρη της να αγκαλιάζονται, δεν έχει μιλήσει ακόμη δημόσια. Αυτό που έκανε ήταν να δημοσιεύσει μια φωτογραφία της με τον σύζυγό της και τις τέσσερις κόρες τους. «Τα κορίτσια μου και εγώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έδειξαν υποστήριξη και αγάπη κατά τη διάρκεια αυτού του τρομακτικού χρόνου».

«Σας ευχαριστώ για όλες τις ευχές σας. Τις χρειάζομαι σίγουρα. Είμαστε εντελώς συντετριμμένοι από την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου μου συζύγου, του Κόμπι, του εκπληκτικού πατέρα των παιδιών μας, και της πανέμορφης, γλυκιάς μου Τζιάνα, μια αγαπημένης, στοχαστικής και υπέροχης κόρης και εκπληκτικής αδελφής των Ναταλία, Μπιάνκα και Κάπρι», τόνισε.

Για να καταλήξεις στο εξής: «Είμαστε επίσης, συντετριμμένοι για τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα την Κυριακή, και μοιραζόμαστε την θλίψη τους. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψω τον πόνο μας αυτήν την στιγμή, είμαστε τόσο ευλογημένοι που τους είχαμε στη ζωή μας, τον Κόμπι και την Τζιάνα. Θα θέλαμε να είναι εδώ μαζί μας για πάντα. Ήταν μια όμορφη ευλογία».

https://www.instagram.com/p/B77K8XWDY7O/

Το Κονέτικατ τίμησε τη μνήμη της κόρης του Κόμπι

Η 13χρονη κόρη τους μάλιστα, είχε όνειρο να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Κονέτικατ και να φορέσει τη φανέλα των Χάσκιζ, όταν θα μεγάλωνε. Τον περασμένο Μάρτιο, είχε επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, ενώ παρακολούθησε δια ζώσης και τον αγώνα της γυναικείας ομάδας.

Για αυτό θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη της «Gigi». Πριν από τον φιλικό αγώνα της γυναικείας ομάδας των Huskies κόντρα στην εθνική γυναικών των ΗΠΑ, το Κονέτικατ τοποθέτησε σε μια καρέκλα του πάγκου της ομάδας μια αγωνιστική φανέλα με τον αριθμό «2», το νούμερο που φορούσε η κόρη του αείμνηστου αθλητή, μαζί με ένα μπουκέτο λουλούδια.

Το όνομα του ξεπέρασε τα όρια του μπάσκετ

Το όνομα του Κόμπι Μπράιαντ, κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του μπάσκετ, κερδίζοντας το 2018 το Όσκαρ στην ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους (ο ίδιος ήταν σεναριογράφος και ηθοποιός), «Dear Basketball». Μεταξύ των τιμών που του είχαν αποδόσει οι Λέικερς, ήταν η απόσυρση των φανέλων του με το Νο8 και το Νο24, κάτι που δεν είχαν επαναλάβει για κανέναν παίκτη στην ιστορία τους.

Ο «Black Mamba» συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παικτών του στην Ιστορία του ΝΒΑ, με 18 all star εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της 20χρονης καριέρας του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, όπου θήτευσε αποκλειστικά στους Λος Άντζελες Λέικερς. O Μπράιαντ είχε επιλεγεί στον πρώτο γύρο του ντραφτ του 1996, ενώ στην τροπαιοθήκη του ξεχωρίζουν 5 πρωταθλήματα ΝΒΑ, 2 τίτλοι MVP τελικών και ένας κανονικής περιόδου (2008), και δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες με τις ΗΠΑ.

https://www.instagram.com/p/B7xOgFjnuiO/

Έπαιξε σε μια και μόνο ομάδα, τους Λος Άντζελες Λέικερς

Να σημειωθεί πως υπήρξε ένας από τους ελάχιστους σύγχρονους σταρ που συνέδεσε το όνομά του με μια και μόνο ομάδα, καθώς αγωνίστηκε στους Λος Άντζελες Λέικερς και στα 20 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, την οποία ολοκλήρωσε στις 13 Απριλίου του 2016, πετυχαίνοντας στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του κόντρα στους Γιούτα Τζαζ 60 πόντους.

Ήταν γιος του παλιού μπασκετμπολίστα Τζο Μπράιαντ και γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1978 στη Φιλαδέλφεια, ενώ πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ιταλία, όπου έπαιζε επαγγελματικά ο πατέρας του. Επέστρεψε στην Πενσιλβάνια για να πάει γυμνάσιο στο Lower Merion High School και ξεχώρισε πολύ γρήγορα για την ικανότητά του στο σκοράρισμα.

https://www.instagram.com/p/B6zSCI7nnQE/

Κορυφαίος παίκτης από μικρός

Στην τελευταία του χρονιά στο σχολείο, αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της χώρας και τα μεγάλα κολεγιακά προγράμματα πάσχιζαν να αποσπάσουν τη δέσμευσή του, μα ο ίδιος είχε πάρει την απόφαση να κάνει απευθείας το άλμα για το NBA (κάτι που τότε επιτρεπόταν) και δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του 1996. Οι Σάρλοτ Χόρνετς ήταν εκείνοι που τον επέλεξαν στο Νο 13, όπως όμως έγινε αργότερα γνωστό, είχαν ήδη συμφωνήσει να τον στείλουν στο Λος Άντζελες, σε ανταλλαγή με τον Σέρβο σέντερ Βλάντε Ντίβατς.

Ο Μπράιαντ είχε δοκιμαστεί πριν το ντραφτ στους Λέικερς και είχε αφήσει άφωνο τον θρυλικό Τζέρι Ουέστ, που αποφάσισε ότι θέλει τον πιτσιρικά με κάθε τρόπο, προκειμένου να αναβιώσει τη δυναστεία της ομάδας, που είχε σταματήσει μετά την πρόωρη αποχώρηση από την ενεργό δράση του Μάτζικ Τζόνσον. Το ίδιο καλοκαίρι, οι «λιμνάνθρωποι» απέκτησαν- από το Ορλάντο- τον Σακίλ Ο΄Νιλ.

https://www.instagram.com/p/B5ZkA7aHCq3/

Η κατηγορία για βιασμό 19χρονης

Ήταν εκείνος π ου ώθησε τους Λέικερς να επανέλθουν στον «θρόνο» του πρωταθλητή μετά από 12 χρόνια, επικρατώντας των Ιντιάνα Πέισερς στους τελικούς των πλέι-οφ. Ακολούθησαν ακόμη δύο συνεχόμενοι τίτλοι, το 2001 επί των Φιλαδέλφεια Σίξερς και το 2002 επί των Νιου Τζέρσεϊ Νετς, διάστημα στο οποίο ο Κόμπι ανέπτυξε ακόμη περισσότερο το παιχνίδι του.

Ο Μπράιαντ ήθελε να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά η παρουσία του Σακίλ τού… στερούσε τη δόξα. Το επόμενο καλοκαίρι της σεζόν 2002 – 2003, ο «Black Mamba» βρέθηκε στο επίκεντρο που ήθελε, αλλά για… λάθος λόγους, καθώς κατηγορήθηκε για βιασμό από μια 19χρονη υπάλληλο ξενοδοχείου. Η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στη δικαστική αίθουσα, αλλά αποτέλεσε πλήγμα στο γόητρο και την… τσέπη του Κόμπι, καθώς μεγάλες εταιρίες διέκοψαν τα διαφημιστικά συμβόλαια που είχαν μαζί του.

Η στιγμή που απογείωσε τον μύθο του «Black Mamba»

Όταν πλέον ο Σακίλ Ο΄Νιλ παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στο Μαϊάμι, ο Μπράιαντ πλέον απολάμβανε την καθολική αναγνώριση για τα ατομικά του κατορθώματα, αλλά η ηγετική του ικανότητα αμφισβητείτο έντονα. Η προσθήκη του Πάου Γκασόλ, στα μέσα της σεζόν 2007 – 2008, τού έδωσε ένα σημαντικό στήριγμα και, παρότι οι μέσοι όροι του έπεσαν, οι Λέικερς ήταν αισθητά καλύτεροι και έφτασαν ξανά στους τελικούς του NBA, όπου όμως ηττήθηκαν από τους Μπόστον Σέλτικς.

Η επόμενη διετία είναι αυτή που απογείωσε τον μύθο του «Black Mamba». Έγινε πιο ομαδικός, επέλεξε σωστότερα τις προσπάθειές του και οδήγησε την ομάδα του και τον εαυτό του στην κορυφή. Οι Λέικερς κατέκτησαν δύο σερί τίτλους, νικώντας στους τελικούς του 2009 το Ορλάντο και παίρνοντας τη μεγάλη ρεβάνς από τους Σέλτικς το 2010. Τότε πια, τα έχει καταφέρει πια με τη «δική του» ομάδα και το όνομά του άνηκε πλέον στη λίστα με εκείνα του Μάικλ Τζόρνταν, του Μάτζικ Τζόνσον και των υπολοίπων θρύλων του μπάσκετ.

https://www.instagram.com/p/B5tFgwJnFyd/

Ίνδαλμά του ο Μάικλ Τζόρνταν

Σε σχέση με το μεγάλο του ίνδαλμα, τον Μάικλ Τζόρνταν, ο Μπράιαντ υστερούσε κατά έναν τίτλο. Προσπάθησε για το έκτο δαχτυλίδι, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς και η διοίκηση της ομάδας δεν μπόρεσε να βρει το κατάλληλο υλικό για να τον πλαισιώσει.

https://www.instagram.com/p/B7ZikrgDQyC/

Ο Κόμπι Μπράιαντ ολοκλήρωσε την καριέρα του ως τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA με 33.643 πόντους (μόλις πριν από λίγες ημέρες τον ξεπέρασε ο ΛεΜπρον Τζέιμς, αφήνοντάς τον στην τέταρτη θέση). Ο μέσος όρος των 25 πόντων ανά αγώνα τον έφερε στη 12η θέση όλων των εποχών, ενώ είναι επίσης 8ος σε συνολικά λεπτά συμμετοχής, 15ος σε αγώνες, 3ος σε προσπάθειες εντός πεδιάς και 7ος σε εύστοχα σουτ, 3ος σε εύστοχες βολές και 5ος σε προσπάθειες και 17ος σε κλεψίματα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κόμπι Μπράιαντ: Παγκόσμιος θρήνος για τον θάνατο του ίδιου και της κόρης του – «Σ’ αγαπάμε…»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τη φτώχεια στα Σεπόλια, MVP στο NBA – Τα δάκρυα στα μάτια, ο θάνατος που τον σημάδεψε και το «κρυφό» μήνυμα στο σακάκι του για την Ελλάδα

Ολυμπία Χοψονίδου – Βασίλης Σπανούλης: Το τρυφερό love story του μοντέλου με τον μπασκετμπολίστα – Η γνωριμία στη Μύκονο και η υπέροχη, πολύτεκνη οικογένεια

Σχετικά άρθρα