Τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν διαβήτη;

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσουν την έκκριση ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέλυσαν τις επιπτώσεις της γλυκαντικής ουσίας σουκραλόζης σε 17 σοβαρά παχύσαρκα άτομα που δεν είχαν διαβήτη.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μερικούς συμμετέχοντες νερό και σε μερικούς άλλους τη γλυκαντική ουσία σουκραλόζη πριν το τεστ πρόκλησης με γλυκόζη για να διαπιστώσουν αν ο συνδυασμός της σουκραλόζης και της γλυκόζης θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.

«Θέλαμε να μελετήσουμε τις επιπτώσεις των γλυκαντικών, διότι αυτά τα γλυκαντικά συχνά συνιστάται σε όσους κάνουν δίαιτα και θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Πεπίνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωσαν τη γλυκαντική ουσία εμφάνισαν περίπου 20% αύξηση της γλυκόζης τους στο αίμα.

Οι γλυκαντικές ουσίες αντιδρούν με τους υποδοχείς της γλώσσας για να δώσουν στους ανθρώπους την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης χωρίς τις θερμίδες που συνδέονται με φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ζάχαρη. Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα σε μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι γαστρεντερικός σωλήνας και το πάγκρεας ανιχνεύουν τα γλυκά τρόφιμα και τα ποτά με υποδοχείς που είναι σχεδόν ταυτόσημοι με εκείνους που βρίσκονται στο στόμα.

Αυτό προκαλεί αύξηση της απελευθέρωσης των ορμονών, όπως η ινσουλίνη. Επίσης έχει βρεθεί ότι όταν οι υποδοχείς στο έντερο, ενεργοποιούνται από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυξάνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μελέτες αυτές θα μπορούσαν να εξηγήσουν το πώς οι γλυκαντικές ουσίες επηρεάζουν το μεταβολισμό, ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις, ωστόσο όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να φανεί εάν ισχύουν τα ίδια αποτελέσματα και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα