Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά;

Ο κύριος Δημήτρης Ρίχτερ, καρδιολόγος MD, FESC, FAHA, Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, εξηγεί ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν αποτελούν νόσημα των μεσήλικων ανδρών όπως λανθασμένα πιστεύεται από πολλούς, αλλά ότι στην πραγματικότητα τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Κινδυνεύουν και οι γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα;

Μολονότι κυριαρχεί ο μύθος πως οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, πρέπει να τονιστεί  ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλεί περισσότερο θανάτους από ότι οι επόμενες πέντε αιτίες θανάτου μαζί στο γυναικείο φύλο. Ενώ όλες οι γυναίκες φοβούνται τον καρκίνο του μαστού και πραγματοποιούν τακτικά μαστογραφίες, αγνοούν ότι  διατρέχουν εννιά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακό νόσημα παρά από καρκίνο του μαστού.

Η πραγματικότητα είναι πως οι γυναίκες κινδυνεύουν εξίσου με τους άντρες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά ο δικός τους κίνδυνος εμφανίζεται μία δεκαετία αργότερα από των αντρών. Ακόμη ένα άλλο πρόβλημα με τις γυναίκες είναι πως εμφανίζουν λιγότερο τυπικά  συμπτώματα από αυτά των αντρών γεγονός που μπερδεύει τόσο τις ίδιες όσο και τους γιατρούς τους ως προς την αιτία του πόνου που πολλές φορές είναι ένα άτυπο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή μια ασταθής στηθάγχη.

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη ηλικία να εμφανίσει μια γυναίκα καρδιακό νόσημα;

Κατά την εμμηνόπαυση, μετά τα 50 χρόνια. Επίσης, αυξημένος παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες είναι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, ιδίως μετά τα 35 χρόνια.

Δεν προστατεύονται οι γυναίκες από τις ορμόνες;

Ναι, προστατεύονται, αλλά η προστασία αυτή διακόπτεται απότομα στην εμμηνόπαυση. Η φάση αυτή επιπλέον συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων αρτηριακής υπέρτασης και συνήθως βρίσκει τις γυναίκες απροετοίμαστες αφού απ’ ότι φαίνεται αντιμετωπίζουν λιγότερο καλά από τους άντρες τους παράγοντες κινδύνου τους.

Πώς μπορούν να προφυλάξουν οι γυναίκες την καρδιά τους; 

Ακολουθώντας απλές συμβουλές που διασφαλίζουν γενικά την υγεία του οργανισμού τους. Τέσσερις είναι οι «εντολές» που πρέπει να τηρούν:

1. Διακοπή του καπνίσματος

2. Έλεγχος του βάρους και της περιφέρειας μέσης στην οποία φαίνεται ότι «κρύβεται» ο κίνδυνος και για καρδιαγγειακό νόσημα και για σακχαρώδη διαβήτη

3. Περπάτημα καθημερινό τουλάχιστον 45 λεπτά με σχετικά ταχύ βήμα

4. Τακτική μέτρηση μετά την εμμηνόπαυση των λιπιδίων, του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης

 

 

Σχετικά άρθρα