Πόσο συχνά πρέπει να μετράμε την πίεσή μας;

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης, μας εξηγεί για ποιο λόγο πρέπει να ελέγχουμε την αρτηριακή πίεση μας και κάθε πότε πρέπει να γίνεται αυτός ο έλεγχος.

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας – για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά, τα μάτια. Υπολογίζεται ότι περίπου 2, 5 εκατ. Έλληνες είναι υπερτασικοί, ενώ ένας στους τέσσερις δεν το γνωρίζει. Είναι απαραίτητο είτε για προληπτικούς λόγους είτε γιατί υπάρχει πρόβλημα να μετράμε την πίεσή μας. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Δεν είναι δύσκολη, διαρκεί μόλις 5 λεπτά, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά, ώστε τα αποτελέσματα να μην είναι παραπλανητικά.

Από τι εξαρτάται η αυξομείωση της πίεσης;

Η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή από ημέρα σε ημέρα. Μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή όταν υπάρχει ψυχική φόρτιση ή υπερβολικό άγχος οπότε και η καρδιά δουλεύει πιο γρήγορα. Αντίθετα, συνήθως η πίεση είναι χαμηλότερη όταν είμαστε ξεκούραστοι ή κοιμόμαστε. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Επίσης η πίεση μεταβάλλεται και μόνο με την αλλαγή της στάσης του σώματος. Π.χ από την καθιστή θέση στην όρθια στάση η πίεση είναι διαφορετική. Επίσης η πίεση, όπως και πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, ακολουθεί μία συγκεκριμένη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Τις πρώτες πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα η πίεση συνήθως είναι αυξημένη. Ακολούθως σταδιακά σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τις νυκτερινές ώρες του ύπνου όπου συνήθως μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδά της.

Πόσο συχνά πρέπει να μετράμε την πίεσή μας;

Κάθε υγιής ενήλικας θα πρέπει να μετρά την πίεσή του τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο  τις πρωινές συνήθως ώρες. Αν βρεθεί αυξημένη, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του για όλες τις περαιτέρω οδηγίες. Ο υπερτασικός που μόλις αρχίζει να λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα, θα πρέπει τις πρώτες 3-4 εβδομάδες, να μετρά την πίεσή του τακτικά, ίσως και δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ πριν από την λήψη των φαρμάκων). Μετά το διάστημα αυτό, που η πίεσή του αναμένεται να έχει ρυθμισθεί, πρέπει να παρακολουθείται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, εκτός και αν παρουσιάσει κάποιο άλλο σύμπτωμα ή έχει διαφορετικές οδηγίες από τον γιατρό του.

Πώς ξέρουμε ότι μετράμε σωστά την πίεσή μας;

Καλό είναι να ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία για την μέτρηση της πίεσης. Αυτή περιλαμβάνει τα εξής: Η μέτρηση γίνεται μετά από  5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας και χωρίς να έχετε φάει, πιει καφέ, καπνίσει ή κουραστεί πολύ την αμέσως προηγούμενη ώρα. Το περιβάλλον όπου γίνεται η μέτρηση πρέπει να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας. Δεν πρέπει να κρυώνετε, να ζεσταίνεστε ή να νιώθετε οποιαδήποτε δυσφορία. Για να γίνει σωστά η μέτρηση, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα του πιεσόμετρου στο αριστερό ή στο δεξί μπράτσο, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, ενώ το μπράτσο σας πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται π.χ. σε τραπέζι. Γενικώς είναι σημαντική η στάση του σώματος, πχ τα πόδια σας δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη. Για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, θα πρέπει κάθε φορά να κάνετε 3 μετρήσεις. Η καθεμία να απέχει από την άλλη περίπου 1-2 λεπτά. Να υπολογίζετε το μέσο όρο μεταξύ δεύτερης και τρίτης.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα