Καρδιαγγειακά.Τι πρέπει να προσέχουμε μετά τα 40;

Τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες είναι πιο επιρρεπή στη σκλήρυνση όταν περιβάλλονται από λιπώδη ιστό αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής μας τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κλινικών Επιστημών του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι ενώ τα αιμοφόρα αγγεία στους νεότερους άνθρωποι έχουν την ευελιξία να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του υπερβολικού λίπους, η δυνατότητα αυτή χάνεται μετά τη μέση ηλικία.

Διαπίστωσαν την ακαμψία των αρτηριών με τη χρήση ενός τομογράφου με τον οποίο μελετήσαν την ταχύτητα με την οποία το αίμα ρέει από την  μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, την αορτή και τη συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας που ρέει το αίμα και της παχυσαρκίας.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μία ένδειξη για την μεγαλύτερη ευπάθεια των ηλικιωμένων στους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Declan O’Regan, υποστηρίζει πως: «Φαίνεται πως οι νέοι είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο υπερβολικό σωματικό λίπος, αλλά από τη μέση ηλικία και μετά η σωρευτική έκθεση στη χρόνια παχυσαρκία μπορεί να αρχίσει να προκαλεί μόνιμη βλάβη στις αρτηρίες. Το πώς ακριβώς το σωματικό λίπος σκληραίνει τις αρτηρίες μένει ακόμη να διαπιστωθεί.

Σχετικά άρθρα