Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για καρδιακή προσβολή;

Τα καρδιακά προβλήματα είναι πάντοτε επικίνδυνα για την υγεία και την ίδια μας τη ζωή. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια εκείνα που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να κινηθούμε με σκοπό να προστατεύσουμε τον εαυτός μας.

Καρδιακή προσβολή

Μια καρδιακή προσβολή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμη και όταν τα συμπτώματα είναι ήπια. Στα προειδοποιητικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:  ο πόνος ή πίεση στο στήθος, η δυσφορία που εξαπλώνεται προς  στο σαγόνι, στο λαιμό ή στο χέρι, η ναυτία, η δυσπεψία ή την καούρα, η αδυναμία, το άγχος, η δυσκολία στην αναπνοή και οι αρρυθμίες.

Ειδικότερα για τις γυναίκες:

Οι γυναίκες δεν αισθάνονται πάντα πόνο στο στήθος κατά την καρδιακή προσβολή.  Είναι πιθανότερο να έχουν καούρα, απώλεια όρεξης, κόπωση ή αδυναμία, βήχα και φτερούγισμα στην καρδιά. Πρόκειται για συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Στεφανιαία νόσος

Πρόδρομος της καρδιακής προσβολής. Συμβαίνει όταν κολλώδης πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα να τις περιορίζει και να είναι  δύσκολο για το αίμα να ρεύσει μέσα σε αυτές. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή μέχρι να συμβεί η καρδιακή προσβολή. Προειδοποιητικό της σημάδι είναι ο επαναλαμβανόμενος  πόνος  στο στήθος που προκαλείται από την περιορισμένη ροή αίματος. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως στηθάγχη.

Αρρυθμία

Τα τακτικά ηλεκτρικά ερεθίσματα κάνουν την καρδιά μας να χτυπά, αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται ακανόνιστα. Οι αρρυθμίες είναι συχνά αβλαβείς διακυμάνσεις στο μέτρο που περνούν γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αρρυθμίας κάνουν την καρδιά μας λιγότερο αποτελεσματική στην άντληση αίματος. Αν, λοιπόν, νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει ασυνήθιστα και ακανόνιστα, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Μυοκαρδιοπάθεια

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια νόσος που περιλαμβάνει αλλαγές στον καρδιακό μυ. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να παρεμβαίνουν  στην ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αποτελεσματικά αίμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια. Η μυοκαρδιοπάθεια σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι καρδιακές παθήσεις των βαλβίδων.

Καρδιακή ανεπάρκεια             

Καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδιά μας σταματά να λειτουργεί. Σημαίνει πως η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά μεγαλώνει για να κρατήσει περισσότερο αίμα, αντλίες πιο γρήγορα για να αυξήσει την ποσότητα του αίματος που κινείται έξω από αυτό, και τα αιμοφόρα αγγεία να στενεύουν. Ο μυς της καρδιάς μπορεί επίσης να αποδυναμώσει, μειώνοντας την παροχή αίματος ακόμη περισσότερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το αποτέλεσμα της στεφανιαίας νόσου και καρδιακές προσβολές.

 

Σχετικά άρθρα