Λιγότερο αλάτι για λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά!

«Προσοχή στο αλάτι»: αυτό συστήνουν με κατηγορηματικό τρόπο οι καρδιολόγοι. Και μπορεί για κάποιους η εμμονή των γιατρών με τα αλμυρά φαγητά να τους φαίνεται υπερβολική, τα στοιχεία όμως σειράς μελετών δείχνουν πως είναι 100% βάσιμη!

Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πως χρειαζόμαστε 5 γρ. αλάτι την ημέρα. «Έχει όμως αποδειχτεί πως η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά μόλις 3 γραμμάρια καθημερινά, συνεπάγεται τη μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά κατά 20% και τη μείωση των θανάτων από καρδιοπάθειες κατά 15%», επεσήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ένα επιπλέον μυστικό για…ανάλατες αγορές που προστατεύουν όμως την καρδιά, είναι να προσέχουν οι πολίτες τις ετικέτες των τροφίμων. Όταν μάλιστα διαβάζουν πάνω στη συσκευασία τη πληροφορία, «υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι», σημαίνει ότι περιέχεται πάνω από 1,5 γραμμάριο αλατιού ανά 100 γραμμάρια τροφής! Σε αυτή τη περίπτωση, η κατανάλωση με μέτρο, είναι η καλύτερη συμβουλή – εάν βέβαια, δεν μπορεί κάποιος να κόψει τα αλμυρά σνακ «μαχαίρι».

Όπως άλλωστε, τόνισε ο κ. Κρεμαστινός η γνώση είναι δύναμη. «Με απλές καθημερινές αλλαγές στην καθημερινότητα μας βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλά και προφυλάσσουμε τη καρδιά μας».

Σημειώνεται, πως η υψηλή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά σήμερα, αφού επηρεάζει περισσότερους από 1 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η υπέρταση χρόνια δεν…κοιτά, γι αυτό και οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν το ετήσιο τσεκ απ.

Πηγή: Τα nea online

Σχετικά άρθρα