Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής τα παυσίπονα;

Ορισμένα κοινά παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφενάκη, σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακού θανάτου σύμφωνα με μια νέα μελέτη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχώρησαν σε μια μετα-ανάλυση στην οποία συνδυάζονται στοιχεία  περισσότερων από 353.000 ασθενεών οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε 639 τυχαιοποιημένες μελέτες μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό, ανακάλυψαν ότι οι υψηλές δόσεις ορισμένων μη στεροειδών φαρμάκων όπως η δικλοφενάκη και η ιβουπροφαίνη, αυξάνουν τον κίνδυνο μειζόνων αγγειακών νοσημάτων.  Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι για κάθε 1.000 άτομα με μέτριο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για ένα χρόνο, θα υπάρχουν περίπου τρεις περιπτώσεις καρδιακών προσβολών που θα αποφευχθούν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Colin Baigent, σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet, δήλωσε: «Ενώ τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αυξάνουν τους αγγειακούς και γαστρεντερικούς κινδύνους σε διαφορετικό βαθμό, οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι επιπτώσεις των διαφόρων σχημάτων μπορούν να προβλεφθούν”.

Προσέθεσε, επίσης,  ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέγουν μεταξύ διαφόρων μη στεροειδών φαρμάκων σε σχήματα σε μεμονωμένους ασθενείς. Η dr Shannon Amoils, σύμβουλος έρευνας στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν χαμηλότερη δόση αυτών των φαρμάκων για μικρότερο χρονικό διάστημα».

Σχετικά άρθρα