Η ιδανική περίμετρος μέσης για καλή υγεία;

Η σχέση της διαμέτρου της μέσης ενός ατόμου με το ύψος του, μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμη  πρόβλεψη για τον κίνδυνο θανάτου από το δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες στο Oxford Brookes University και στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα για την υγεία και τον τρόπο ζωής στην Αγγλία, ώστε να συγκριθούν τα αποτελέσματα της αναλογίας μέσης-ύψους (η οποία αντανακλά την κεντρική παχυσαρκία ενός ατόμου) και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ένα μέτρο της συνολικής παχυσαρκίας) σχετικά με το προσδόκιμο ζωής.

Η σχέση μεταξύ του λόγου της μέσης προς ύψος και του ποσοστού θνησιμότητας ήταν πιο κοντά από ό,τι ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το ποσοστό θνησιμότητας, πράγμα που δείχνει ότι η πρώτη σχέση είναι πιθανό να είναι πιο ακριβής προγνωστικός δείκτης του κινδύνου θανάτου από ό, τι ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την παχυσαρκία στο Λίβερπουλ σήμερα, οι ερευνητές υποστήριξαν πως: «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει κάτι απλό: να κρατήσετε την περίμετρο της μέσης μικρότερη από ό,τι το μισό τους ύψους σας».

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η σχέση βάρους προς ύψος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την πρόβλεψη παράγοντων καρδιομεταβολικού κινδύνου από ό, τι ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

 

Σχετικά άρθρα