Οι καρδιοπάθειες δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους!

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα προβλήματα της καρδιάς αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους. Αν και οι καρδιακές προσβολές είναι λιγότερο συχνές σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, εκατοντάδες είναι τα άτομα κάτω των 45 ετών πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας πως τα γενετικά προβλήματα, ο διαβήτης αλλά και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Η πολύ υψηλή χοληστερόλη- λόγω οικογενειακού ιστορικού- ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κοκαΐνη μπορεί να είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή υγεία της καρδιάς.

Τα ναρκωτικά

Η κοκαΐνη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής-καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό επηρεάζοντας τις κοιλίες της καρδιάς. Για την πρώτη ώρα μετά την χρήση κοκαΐνης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται 25 φορές. Οι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά μπορεί να συμπιεστούν, αλλοιώνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το αλκοόλ και τα τσιγάρα

Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί επιφέρει διαταραχές στο ρυθμό της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η κάνναβη είναι πιθανό να είναι επικίνδυνη, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν ήδη καρδιακά προβλήματα. Αν η κοκαΐνη και η κάνναβη λαμβάνονται μαζί με αλκοόλ, η πιθανότητα ανεπιθύμητων προβλημάτων, ακόμα και θανάτου αυξάνεται σημαντικά. Οι περισσότεροι χρήστες κοκαΐνης είναι άνδρες και έχουν την τάση να καπνίζουν και τσιγάρα, επίσης, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Γενετικές και επίκτητες παθήσεις

Μένουν ακόμη πολλά να ανακαλυφθούν σχετικά με τη γενετική των καρδιαγγειακών παθήσεων. Κάποιες αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν εμφράγματα στους νέους. Πολλές φορές είναι κληρονομικές. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να προέρχονται από τη χρήση ναρκωτικών.

Tο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Το σύνδρομο αυτό προκαλεί τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς να περάσουν μαζί από τους κόλπους στις κοιλίες, διαταράσσοντας έτσι τις κοιλίες. Πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρα αρρυθμία σε μια μειοψηφία ανθρώπων.

Κοιλιακές αρρυθμίες

Οι κοιλιακές αρρυθμίες περιλαμβάνουν την κοιλιακή ταχυκαρδία και την κοιλιακή μαρμαρυγή. Το τελευταίο είναι αιτία των περισσότερων ξαφνικών θανάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Η αρρυθμιογονική μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέους ανθρώπους. Αυτή είναι κληρονομική.

Μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία φλεγμονή των μυών της καρδιάς και συχνά συνδέεται με ιογενή ασθένεια. Ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός είναι συχνά το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να υπάρχει. Από την άλλη, μαραθωνοδρόμοι αλλά και ποδοσφαιριστές που καταρρέουν ξαφνικά από καρδιακή προσβολή, πιθανόν πάσχουν είτε από μολυσματική μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι η πιο συχνή αιτία αιφνιδίου θανάτου στους νέους, η να έχουν κληρονομικό πρόβλημα με την καρδιά τους, όπως η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας ή καρδιομυοπάθεια, μια διευρυμένη καρδιά, η οποία συνήθως παραμένει αδιάγνωστη.

 

Σχετικά άρθρα