Tι είναι και πώς εμφανίζεται η καρδιομυοπάθεια;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής καθώς και το άγχος της οικονομικής κρίσης αυξάνουν διαρκώς τα κρούσματα καρδιακών παθήσεων. Μία από αυτές είναι και η καρδιομυοπάθεια που μπορεί η ονομασία της να μην μας είναι τόσο γνωστή όσο το έμφραγμα ή η καρδιακή προσβολή, είναι ωστόσο υψηλής επικινδυνότητας και θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι και με ποιον τρόπο κάνει την εμφάνισή της.

Τι είναι η καρδιομυοπάθεια;

Είναι ένα είδος προοδευτικής καρδιακής νόσου κατά την οποία η καρδιά είναι ασυνήθιστα διευρυμένη  ή / και σκληρότερη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να εξασθεντείται η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα προκαλώντας πολλές φορές την καρδιακή ανεπάρκεια.

Ποιοι τύπου καρδιομυοπάθειας υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μυοκαρδιοπάθειας: η  διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια και η περιοριστική καρδιομυοπάθεια.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από καρδιομυοπάθεια και δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, καθώς επιδεινώνεται η καρδιομυοπάθεια και η καρδιά εξασθενεί, κάνουν την εμφάνισή τους τα σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας τα οποία περιλαμβάνουν:

-Δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά με τη σωματική άσκηση
– Κόπωση (κούραση)
– Πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια, στην κοιλιά και στις φλέβες του λαιμού

Άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: ζάλη, λιποθυμία κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, αρρυθμίες, πόνο στο στήθος- ειδικά μετά από σωματική άσκηση ή βαριά γεύματα και ασυνήθιστους ήχους ακούσει κατά τη διάρκεια του καρδιακού παλμού.

Ποιοι κινδυνεύουν από την καρδιομυοπάθεια;

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των φυλών μπορεί να εμφανίσουν μυοκαρδιοπάθεια. Ωστόσο, ορισμένες μορφές της νόσου είναι πιο συχνές σε ορισμένες ομάδες. Για παράδειγμα, η διατατική καρδιομυοπάθεια είναι πιο συχνή  στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες από την άλλη, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν  αρρυθμογόνος δυσπλασία δεξιάς κοιλίας από ό,τι οι ηλικιωμένοι, αν και είναι σπάνια και στις δύο περιπτώσεις.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση καρδιομυοπάθειας;

Ορισμένες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομυοπάθειας. Σε αυτές συγκαταλέγονται: το οικογενειακό ιστορικό καρδιομυοπάθειας, καρδιακής ανεπάρκειας ή αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή προσβολή ή μια ιογενής λοίμωξη που ερεθίζει τον καρδιακό μυ. Επίσης, παράγοντες κινδύνου αποτελούν: ο διαβήτης ή άλλες μεταβολικές ασθένειες, η παχυσαρκία, καθώς και ασθένειες που μπορούν να βλάψουν την καρδιά, όπως η αιμοχρωμάτωση, η σαρκοείδωση ή αμυλοείδωση, αλλά και ο  μακροχρόνιος αλκοολισμός και η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σχετικά άρθρα