Συνάντηση Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

22 Απριλίου 2016

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

«Καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα χώρα, προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Ο μόνος στόχος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η μείωση των προσφυγικών ροών. Έχουμε όμως δυστυχώς αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσουμε σε σχέση με τη δράση του ΝΑΤΟ και την αποτελεσματικότητα της δράσης αυτής στο Αιγαίο. Κυρίως δε ως προς την πρόσβαση και την ανάπτυξη  των δυνατοτήτων της νατοϊκής δύναμης στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου. Είναι σαφές ότι προκύπτουν εμπόδια από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας. Αξιώσεις και θέσεις που δυστυχώς εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον εναέριο χώρο μας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κυριαρχικά δικαιώματα που προσδιορίζονται σαφώς από τις διεθνείς συνθήκες και από το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», ενώ επεσήμανε ότι: «Οι κρίσεις στην Ευρώπη είναι αρκετές, δεν χρειαζόμαστε και άλλες κρίσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης».

«Είχαμε ουσιαστικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε αρχικά ο Γιενς Στόλτενμπεργκ και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης».

«Υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Γιενς Στόλτενμπεργκ και συνέχισε: «Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής και μεταναστευστικής κρίσης.»

 

Σε ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη το ΚΚΕ αναφέρει: «Την ίδια στιγμή που και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο εντάσσεται στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή και στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία, γεγονός που ομολόγησε και ο ίδιος ο ΓΓ του NATO, αποτελεί πρόκληση ο Πρωθυπουργός να αναγορεύει το ΝΑΤΟ των πολέμων και των επεμβάσεων σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». 

«Τα συγχαρητήρια του ΓΓ του ΝΑΤΟ προς τον κ. Τσίπρα μαρτυρούν πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί στην πράξη αποδεικνύεται ότι προωθείται βαθύτερη ενσωμάτωση και εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και τις επεμβάσεις, που διογκώνουν και το μεταναστευτικό–προσφυγικό πρόβλημα.

Απόδειξη αποτελεί και το ότι η κυβέρνηση για την υλοποίηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων στην περιοχή, το γύρο επιθέσεων στο Ιράκ και τη Λιβύη, θέτει στη διάθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ τη βάση της Σούδας, τα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία και υποδομές» τονίζει το ΚΚΕ. 

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος την Παρασκευή.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε αρχικά: «Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, εκφράζοντας τη χαρά μου για τη συνάντησή μας αυτή. Είναι γνωστό πως οι θέσεις μας ταυτίζονται σε μεγάλα, κορυφαία θα έλεγα, ζητήματα που παρουσιάζει η σύγχρονη συγκυρία.»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, όσον αφορά στην προσφυγική κρίση. «Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να τελειώσει οριστικά ο πόλεμος στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Πηγή: enikos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...