Διαρροή καρδιακής βαλβίδας.Πόσο επικίνδυνη είναι;

Μια διαρροή καρδιακής βαλβίδας  μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει και προβλήματα υγείας, είτε μικρά, είτε πιο σοβαρά. Το πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μία διαρροή καρδιακής βαλβίδας εξαρτάται από το πόσο αυτό επηρεάζει την κανονική ροή του αίματος μέσω της καρδιάς.
Τι είναι μια καρδιακή βαλβίδα διαρροής;

Η καρδιά έχει τέσσερις βαλβίδες: την τριγλώχινα βαλβίδα, την πνευμονική βαλβίδα, την μιτροειδή βαλβίδα και την αορτική βαλβίδα. Οι βαλβίδες στην πραγματικότητα αποτελούνται από πτερύγια που ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς μία κατεύθυνση καθώς κινείται μέσα από τους θαλάμους της καρδιάς. Κανονικά, κάθε βαλβίδα, εκτός της μιτροειδούς βαλβίδας, έχει τρία πτερύγια. Η μιτροειδής βαλβίδα έχει δύο πτερύγια. Σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις βαλβίδες μπορεί να υπάρξει διαρροή, η οποία ονομάζεται και παλινδρόμηση βαλβίδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας διαρροής καρδιακής βαλβίδας;

Τις περισσότερες φορές η διαρροή της καρδιακής βαλβίδας δεν προκαλεί συμπτώματα ή προβλήματα. Πολλοί υγιείς άνθρωποι έχουν μία ή περισσότερες βαλβίδες που παρουσιάζουν μια μικρή διαρροή.

Ωστόσο, αν η διαρροή της καρδιακής βαλβίδας είναι σοβαρή, παρεμποδίζει την ροή του αίματος από και προς την καρδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, στα οποία συγκαταλέγονται:

Η δύσπνοια, ειδικά με την άσκηση ή όταν ξαπλωμένος.
– Η διόγκωση του ποδιού ή η κατακράτηση υγρών σε άλλο μέρος του σώματος

Άλλα συμπτώματα μιας διαρροής καρδιακής βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν: ζαλάδα, ταχυκαρδία, φτερουγίσματα στην καρδιά φτερούγισμα ή αίσθημα παλμών. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως ακόμα και όταν υπάρχει σημαντική παλινδρόμηση βαλβίδας μπορεί και πάλι να μην υπάρχουν συμπτώματα.

Αντιμετωπίζεται η διαρροή της καρδιακής βαλβίδας;

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα, χειρουργική επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της βαλβίδας που παρουσιάζει διαρροή. Ωστόσο, όποιος πάσχει από διαρροή καρδιακής βαλβίδας μπορεί να επωφεληθεί από την καθημερινή άσκηση, όπως για παράδειγμα το περπάτημα.

Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι εξίσου σημαντικές κινήσεις για τα άτομα που έχουν κάποια διαρροή στις βαλβίδες της καρδιάς. Η  τακτική παρακολούθηση από τον γιατρό σας,  ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να εξασφαλίσει πως η διαρροή καρδιακής βαλβίδας δεν θα προκαλέσει προβλήματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Σχετικά άρθρα