Ποιες δραστηριότητες βοηθούν στην πρόληψη του Αλστχάιμερ;

Η πνευματική άσκηση με διάβασμα, σκάκι, επιτραπέζια παιχνίδια και η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας προλαμβάνουν την εκδήλωση της νόσου

Φως στη μυστηριώδη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν ρίξει οι νεότερες επιστημονικές μελέτες. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόληψη της ασθένειας. Για όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πρόληψη της νόσου μιλά η δρ Παρασκευή Σακκά νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, διευθύντρια του τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου- Ιατρείου Μνήμης στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ: «Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου Αλτσχάιμερ, γεγονός που μας επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό την πρόληψή της.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν διαπιστωθεί είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Ωστόσο, υπάρχουν και τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως είναι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες, το κάπνισμα, οι κακώσεις της κεφαλής, η κατάθλιψη, διάφορα φάρμακα (οιστρογόνα, αντιυπερτασικά, αντιλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη κ.λ.π.), οι παράγοντες που επηρεάζουν τα νοητικά θέματα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση κ.λ.π.)και οι διατροφικοί παράγοντες.

Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες είναι σαφές ότι προδιαθέτουν για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες μάς παρέχουν ενδείξεις ότι ο διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και παχυσαρκία στη μέση ηλικία πιθανώς να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλστχάιμερ μερικές δεκαετίες αργότερα. Εγκεφαλικές κακώσεις –σε οποιαδήποτε ηλικία- που έχουν ως αποτέλεσμα διάσειση και απώλεια συνείδησης για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα για νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, δεν είναι σαφές αν η κατάθλιψη πράγματι αυξάνει τον κίνδυνο  ή απλώς αντιπροσωπεύει μια πρώιμη εκδήλωση της ίδιας της νόσου.

Ποιες δραστηριότητες μπορούν να μας βοηθήσουν; 

Άνθρωποι με μεγαλύτερα νοητικά αποθέματα πιθανώς μπορούν να αντιρροπούν τις βλάβες στον εγκέφαλό τους, ώστε να εκδηλώνουν τη νόσο αργότερα ή και καθόλου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι με υψηλότερο IQ, περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, περισσότερο απαιτητικά επαγγέλματα και περισσότερες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (πνευματικές, κοινωνικές, σωματικές) έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που έχει συσχετιστεί με τη νόσο Αλτχάιμερ είναι η διατροφή. Μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών όπως C, E, B6, B12 και φυλλικού οξέος, φλαβονοειδών, ακόρεστων λιπαρών, κυρίως όταν λαμβάνονται μέσω τροφών, και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο. Επίσης, νεότερα δεδομένα υποδηλώνουν  ότι η μεσογειακή δίαιτα πιθανώς σχετίζεται και με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Μεγάλες μελέτες με αντικείμενο την πρόσληψη και τη θεραπεία της νόσου βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ριζικές θεραπείες και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της νόσου Alzheimer, της επιδημίας του 21ου αιώνα», καταλήγει η κυρία Σακκά.

Η καλύτερη γυμναστική για τον εγκέφαλο;

«Σκεφτείτε τον εγκέφαλο σαν ένα από τους μύες του σώματός μας: όσο πιο πολύ τον «γυμνάζουμε» τόσο περισσότερο δυναμώνει», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Όπως εξηγούν, όλοι μας μπορούμε  και πρέπει να ασκούμαστε πνευματικά, ανεξάρτητα από την ηλικία μας και τα χρόνια που έχουμε πάει στο σχολείο. Διαβάστε εφημερίδες και λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά με εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα, κρατήστε ημερολόγιο, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, δείτε «έξυπνα» τηλεόραση, επισκεφτείτε μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα και κινηματογράφους, δηλώστε συμμετοχή σε δραστηριότητες του δήμου σας ή διασκεδάστε με τα εγγόνια σας. Γυρίστε στα θρανία, ξεκινήστε μαθήματα κομπιούτερ και ξένων γλωσσών. Μη φοβάστε την τεχνολογία!

Πηγή: Realhealth

Σχετικά άρθρα