Τα γονίδια ευθύνονται για τις ημικρανίες!

Μελέτη έρχεται να αποκαλύψει μια σειρά γενετικών περιοχών που φαίνεται πως σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανιών.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Wellcome Trust Sanger Institute μελέτησαν τα αποτελέσματα μελετών στις οποίες συμπεριλήφθηκαν πάνω από 100.000 δείγματα ασθενών με ημικρανία, αλλά και υγιών εθελοντών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 12 τμήματα του DNA που φαίνεται να επηρεάζουν την προδιάθεση ενός ατόμου για εμφάνιση ημικρανιών, πέντε από τα οποία δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την πάθηση. Πολλές από αυτές τις περιοχές του γενετικού υλικού βρίσκονται κοντά σε γονίδια που εμπλέκονται με το κύκλωμα ελέγχου του εγκεφάλου, ενώ δύο από αυτά συνδέονται με τα γονίδια που βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς ιστού του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Genetics, συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των βαθύτερων αιτίων της ημικρανίας. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πιο αποτελεσματική προσέγγιση για αυτού του είδους την νευρολογική διαταραχή και βοηθά στην κατανόηση της βιολογίας που βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος.

Σχετικά άρθρα