Σημάδια ότι το παιδί έχει πρόβλημα με τις αισθήσεις του

26 Απριλίου 2016

Για τους περισσότερους από εμάς η πετυχημένη αισθητηριακή ολοκλήρωση συμβαίνει αυτόματα, εύκολα και χωρίς προσπάθεια. Για μερικούς όμως από εμάς η διαδικασία αυτή είναι ανεπαρκής, απαιτεί προσπάθεια χωρίς να έχει πάντοτε  και ποιοτικό αποτέλεσμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου ο εγκέφαλος του παιδιού δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα αισθητικά ερεθίσματα με επιτυχία τότε έχουμε διαταραχή στην αισθητηριακή επεξεργασία η οποία είναι μια διαταραχή που επηρεάζει μερικούς ή και όλους  σχεδόν τους τομείς της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση πολλές αναπτυξιακές και συναισθηματικές ικανότητες.

Τι συμβαίνει  όμως στον παιδικό εγκέφαλο με αισθητηριακή διαταραχή;


Το παιδί λόγω υπερευαισθησίας που αντιμετωπίζει σε μία ή περισσότερες αισθήσεις (π.χ. αφή, όραση, ακοή όσφρηση ) δυσκολεύεται να επεξεργαστεί επιτυχώς τα αισθητικά ερεθίσματα που δέχεται  και να τα οργανώσει σωστά. Η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να παρομοιαστεί με την νευρολογική «υπερφόρτωση αισθητηριακών  ερεθισμάτων όπου  ο εγκέφαλος μη μπορώντας να διαχωρίσει τα σημαντικά ερεθίσματα από τα ασήμαντα υπέρ φορτώνεται και δημιουργεί ένα  μποτιλιάρισμα» αυτή η αδυναμία  εμποδίζει ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου να λαμβάνουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να ερμηνεύσουν σωστά τις αισθητηριακές πληροφορίες. Στην καθημερινότητα ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει υπερκινητικότητα ή διάσπαση προσοχής γιατί απλά ο εγκέφαλος του αδυνατεί να κάνει με επιτυχία το φιλτράρισμα και την επεξεργασία των αισθητικών ερεθισμάτων που δέχεται από το περιβάλλον. Έτσι, ο θόρυβος και τα έντονα φώτα μέσα σε ένα πάρτι μπορούν να προκαλούν διέγερση στο παιδί η οποία να εκδηλώνεται με την μορφή της υπερκινητικότητας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΞΑΝΘ***** ****
09:30 Τετάρτη 11/05/2016
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΝΑ ΜΟΥ ΣΥΣΤΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΙΔΟΟΥΡΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΑΤΩΘΕΙ Ή ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΜΟΥΕΙΝΑΙ 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΠΑΝΑ 4 ΕΩΣ 5 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ ΒΡΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....