Ομπάμα-Ευρωπαίοι ηγέτες: Να γίνει σεβαστή η εκεχειρία στη Συρία

26 Απριλίου 2016

Η προσφυγική κρίση, ο πόλεμος στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Μπάρακ Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες στο Ανόβερο.

 

Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Κάμερον ζήτησαν από τις δύο πλευρές στη Συρία να σεβαστούν την εκεχειρία, ενώ ανέφεραν ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης χρειάζεται «συνολική και βιώσιμη λύση που θα αντικατοπτρίζει τις αξίες που μοιράζονται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ΝΑΤΟϊκές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από το συριακό καθεστώς και έκαναν λόγο για συνεχιζόμενη παρεμπόδιση στο να δοθεί πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ζήτησαν από τις δύο πλευρές να απέχουν από τις εχθροπραξίες και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Καλωσόρισαν, επίσης, τα βήματα για μία λειτουργική και αποτελεσματική κυβέρνηση στη Λιβύη.

«Οι ηγέτες κάλεσαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους στο Αιγαίο για να εξερευνήσουν τρόπους να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν με τάξη και ανθρωπιά τις προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ηγέτες αναφέρθηκαν, επίσης, στο θέμα της Ουκρανίας και ζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ.

Επίσης, συζήτησαν για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), λέγοντας ότι έχει μεγάλη σημασία, ότι θα επεκτείνει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πηγή: tovima.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ