Λαπαροσκοπική για τον καρκίνο παχέως εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου, όμως η έγκυρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς. Χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί λαπαρσοσκοπικά, χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε ένα επίπονο “ανοιχτό χειρουργείο”. Η κυρία Ελένη Λίτινα, Χειρουργός- Ογκολόγος, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Γράφει η Ελένη Λίτινα

-Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά, είτε με αίμα στα κόπρανα κατά την κένωση, είτε με αλλαγές στην υφή και τη συχνότητα των κενώσεων, ή με τυμπανισμούς και ενοχλήσεις κατά την κένωση. Κάποιες φορές μπορεί να έχει ο ασθενής απλά αναιμία χωρίς εμφανείς απώλειες αίματος, αφού ενδέχεται να χάνει αίμα στα κόπρανα από καιρό χωρίς να είναι ορατό. Συχνά όμως δεν εμφανίζεται στην αρχή κανένα ιδιαίτερο σύμπτωμα.Καθώς ο όγκος προχωρεί προκαλείται ακούσια απώλεια βάρους , καχεξία και σε προχωρημένο στάδιο εντερική απόφραξη ή και ρήξη εντέρου.

 – Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η κολονοσκόπηση είναι ο εγκυρότερος τρόπος ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου και  συνίσταται  σε όλους από τα 50 έτη και πάνω. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχουν συμπτώματα σε οποιαδήποτε ηλικία ο ασθενής χρειάζεται κολονοσκόπηση. Προληπτικά, από την ηλικία των 50 άνδρες και γυναίκες πρέπει να κάνουν την πρώτη κολονοσκόπηση. Εάν δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα τότε αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 5ετία.

  -Θεραπεύεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Έχει αποδειχθεί ότι με την έγκαιρη διάγνωση σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί. Ιδανικά, με την έγκαιρη διάγνωση και πριν δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεραπεύεται χειρουργικά. Αν  έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα προστίθεται και η χημειοθεραπεία στην αγωγή.

 –  Πώς αφαιρείται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Στις ημέρες μας ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά, δηλαδή με μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα, χωρίς τη χρήση μεγάλης τομής. Ισχύει φυσικά και η κλασική «ανοιχτή» μέθοδος με την μεγάλη τομή στο κοιλιακό τοίχωμα. Και με τους δύο τρόπους σκοπός είναι να αφαιρεθεί το κατάλληλο τμήμα του πάσχοντος εντέρου μαζί με τους γειτονικούς λεμφαδένες, προκειμένου να επιτευχθεί ο σωστός ογκολογικός καθαρισμός. Κατόπιν, το έντερο επανασυνδέεται επί τόπου και αποκαθίσταται έτσι η συνέχεια και λειτουργία του πεπτικού σωλήνα.

-Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης του όγκου;

Με 3 μεγάλες διεθνείς μελέτες σε πολλαπλά κέντρα χειρουργικής της Ευρώπης και ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ήδη από την προηγούμενη 10ετία ότι η λαπαροσκοπική αφαίρεση όγκου του παχέος εντέρου είναι ασφαλής και ογκολογικά άρτια. Ο ασθενής αναρρώνει γρηγορότερα, με αισθητά λιγότερο πόνο και ταχύτερη επαναφορά της λειτουργίας του εντέρου. Επίσης , συχνά είναι πολύ λιγότερες οι απώλειες αίματος κατά το χειρουργείο καθώς και συνολική χρήση ναρκωτικών αναλγητικών μετεγχειρητικά. Το ογκολογικό αποτέλεσμα, στα χέρια έμπειρων χειρουργών, είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο του «ανοιχτού» χειρουργείου.

 

 

Σχετικά άρθρα