Πού θα ενημερωθώ για τον καρκίνο του μαστού;

Στην δύσκολη μάχη που δίνουν χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας για να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού και να κρατηθούν στη ζωή, έχουν για σύμμαχο το σωματείο “Άλμα Ζωής”. Με την στήριξη που προσφέρει στις γυναίκες που νοσούν και την δραστηριοποίησή του στον τομέα της πρόληψης, προσφέρει εδώ και χρόνια σπουδαίο έργο με σύνθημα “Ζωή με ποιότητα”.

-Τι είναι το «Άλμα Ζωής»;

Το Άλμα Ζωής είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Το σύνθημά στο «Άλμα Ζωής» είναι η «ζωή με ποιότητα». Έμπειροι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να στηρίξουν τόσο την ίδια τη γυναίκα όσο και τα μέλη της οικογένειάς της δωρεάν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

-Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα του «Άλματος Ζωής»;

Ο Σύλλογος οργανώνει τα προγράμματά του γύρω από τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά στο να έχει κάθε γυναίκα που νοσεί τη ψυχοκοινωνική στήριξη που έχει ανάγκη σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας κι αν βρίσκεται. Ο δεύτερος είναι  κάθε γυναίκα που νοσεί να έχει πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που την αφορούν και ο τρίτος αφορά στο να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια ως αποτέλεσμα της έγκαιρης διάγνωσης. Για την επίτευξη των στόχων του ο Σύλλογος οργανώνει μια σειρά προγραμμάτων ανά άξονα. Πιο συγκεκριμένα στο Σύλλογο υλοποιούνται τα εξής προγράμματα:

1) Ψυχοκοινωνική Στήριξη

Ο άξονας της ψυχοκοινωνικής στήριξης περιλαμβάνει καταρχάς την ατομική συμβουλευτική.Κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς της, μπορούν να κάνουν ατομική ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που επιφέρει η διάγνωση, να διαχειριστεί τα δυσάρεστα συναισθήματα και να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ομαδική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνεται επίσης στα προγράμμα του Άλματος Ζωής στο πλαίσιο αυτό, καθώς επίσης και η τηλεφωνική γραμμή στήριξης (210 8 253 253) με στόχο την παροχή πρακτικής και συναισθηματικής στήριξης στη γυναίκα με καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής. Η οργανωμένη αλληλοβοήθεια είναι ένα πρόγραμμα αφορά στην αποκλειστική εφαρμογή του διεθνούς εθελοντικού προγράμματος «Reach to Recovery» για τη στήριξη γυναικών με καρκίνο μαστού.

Μια γυναίκα που έχει βιώσει την εμπειρία του καρκίνου μαστού, δίνει το χρόνο και την εμπειρία της και εκπαιδεύεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, για να βοηθήσει και να υποστηρίξει μια άλλη γυναίκα που αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 19 νοσοκομεία της Αττικής, όπου διακινούνται πάνω από 10.000 έντυπα ετησίως.

 2)Ενημέρωση Γυναικών με Καρκίνο Μαστού

Η ενημέρωση των γυναικών με καρκίνο του Μαστού περιλαμβάνει καταρχάς το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων ΑποφασίΖΩ γιατί ΓνωρίΖΩ. Με στόχο την ενημέρωση των ασθενών για όλα τα θέματα που αφορούν στην ασθένειά τους, το «Άλμα Ζωής» διοργανώνει έναν κύκλο δέκα τρίωρων εκπαιδευτικών σεμιναρίων με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία. Ειδικός επιστήμονας εμβαθύνει στο εκάστοτε θέμα και δίνει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες να λύσουν πιθανές απορίες μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση.

Στα πλαίσια του δεύτερου άξονα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Συλλόγου σε συνεργασία με τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έχει ολοκληρώσει μια καταγραφή σχετικά με τις παροχές και τις ασφαλιστικές καλύψεις, τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα της ασφαλισμένης με καρκίνο του μαστού.

3)Μείωση των θανάτων από την ασθένεια ως αποτέλεσμα της έγκαιρης διάγνωσης

Για την ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών και την αφύπνισή τους για έγκαιρη πρόληψη διοργανώνεται ο Αγώνας Δρόμου GreeceRace for the Cure®.Ο Σύλλογος διοργανώνει τον Αγώνα Δρόμου & περίπατο Greece Race for the Cure®. Πρόκειται για την πιο αναγνωρισμένη και επιτυχημένη ενέργεια διεθνώς με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την ασθένεια και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής της. Επιπλέον, διεξάγονται ενημερωτικές ομιλίες.

Στόχος του Συλλόγου είναι να συμβάλει, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια. Και αυτό μπορεί να συμβεί, μόνο ως αποτέλεσμα της έγκαιρης διάγνωσης. Για το λόγο αυτό διοργανώνει πανελλαδικά επιστημονικές ενημερωτικές ομιλίες σε δήμους της περιφέρειας ή σε κλειστά συστήματα. Το πρόγραμμα “Οι νέοι ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού” είναι ένα πρόγραμμα με  άμεσο στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων για τον καρκίνο του μαστού, την ενημέρωσή τους για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσής της, τη διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με τη νόσο και την κινητοποίησή τους για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε μαθητές λυκείου και σε φοιτητές από ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές μέσα στα πλαίσια ενός δίωρου σεμιναρίου διαδραστικού χαρακτήρα. Ο έμμεσος στόχος του προγράμματος έγκειται στην ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής της, μέσω ειδικού έντυπου υλικού, των ενηλίκων γυναικών που έρχονται σε επαφή με τους μαθητές/φοιτητές.

 

 

Σχετικά άρθρα