Ποιες δερματικές ασθένειες βοηθάει και ποιες επιδεινώνει ο ήλιος

28 Απριλίου 2016

Η έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε ορισμένες κατηγορίες δερματικών ασθενειών, ενώ επιδεινώνει άλλες.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως, ο ήλιος μπορεί να έχει προστατευτική δράση και σε ποιες να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο ήλιος δρα ευεργετικά στην ψωρίαση επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες του επιβραδύνουν τη διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας.

Ωστόσο, δεν αποτελεί κανόνα, καθώς κάποιες μορφές ψωρίασης, όπως η φλυκταινώδης ή η ερυθροδερμική μπορούν να επιδεινωθούν.

Η ακμή είναι άλλη μια δερματική πάθηση που «βοηθά» ο ήλιος, διότι μειώνει το προπιονικό βακτηρίδιο, μια από τις αιτίες που προκαλούν την ακμή.

Στην περίπτωση, όμως, του επιχείλιου έρπη, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να τον επιδεινώσει ή και προκαλέσει υποτροπή.

Στην περίπτωση της λεύκης, που είναι μία αυτοάνοση δερματοπάθεια, όπου ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει τα μελανοκύτταρα και έτσι δεν παράγεται μελανίνη σε ορισμένα σημεία του σώματος (το δέρμα ασπρίζει) μπορεί να επιδεινωθεί, αν υπάρχει μεγάλη έκθεση στον ήλιο. Αν και η ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί την κυριότερη θεραπευτική προσέγγιση για τη λεύκη, ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να την επιδεινώσει.

Τόσο η λεύκη όσο και η ψωρίαση εμφανίζουν το φαινόμενο Koebner, που χαρακτηρίζεται από επέκταση της νόσου μετά από έγκαυμα ή τραυματισμό.

Θα πρέπει να προστατεύουμε τις περιοχές που έχουν υποστεί λεύκη με ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ο ήλιος σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αλλεργία συνήθως λίγες ώρες μετά την έκθεση σε αυτόν. Η αλλεργία εκδηλώνεται με ερυθρότητα, πρήξιμο και φυσαλίδες στα σημεία του δέρματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, κατά κανόνα στο ντεκολτέ, τους ώμους, τα μπράτσα, το λαιμό και σπάνια στο πρόσωπο.

Η φωτοαλλεργία υποχωρεί όσο μαυρίζουμε, επανέρχεται όμως συχνά το επόμενο καλοκαίρι με τα πρώτα μπάνια.

Για να είστε απόλυτα προστατευμένοι, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ο φωτότυπος σας, που καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών κάθε ανθρώπου.


onmed

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Καλός καιρός με ηλιοφάνεια!
Τα νέα της ημέρας
Καλός καιρός με ηλιοφάνεια!