Νέο τεστ δείχνει αν θα νοσήσουμε μελλοντικά από καρκίνο!

Ένα απλό και φθηνό γενετικό τεστ ανάλυσης, πιθανώς μέσω του σάλιου, μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και να δείχνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει ορισμένες μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού και ωοθηκών). Είναι όμως θεμιτό για όλους να γνωρίζουν αν θα νοσήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ή όχι; 

Τι λένε τα ευρήματα της μελέτης; 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται χάρη στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια γενετική έρευνα σε σχέση με τον καρκίνο που έγινε σε πάνω από 200.000 ανθρώπους, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ερευνητές. Η μελέτη αποκάλυψε 80 μικρές μεταλλάξεις γονιδίων (49 για τον καρκίνο του μαστού, 23 για τον καρκίνο του προστάτη και οκτώ για τον καρκίνο των ωοθηκών) που αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο.

Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. νέα περιστατικά των τριών ανωτέρω μορφών καρκίνου κάθε χρόνο, το ένα τρίτο από τα οποία καταλήγει στον θάνατο. Η έγκαιρη διάγνωση χάρη στις νέες γενετικές ανακαλύψεις (οι οποίες διπλασιάζουν πλέον τους γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τις συγκεκριμένες τρεις συχνές μορφές καρκίνου) θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική πρόληψή τους, προτού η νόσος προχωρήσει και εξελιχθεί σε μη θεραπεύσιμη.

Οι ερευνητές από 160 ερευνητικά κέντρα, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινοπραξίας COGS, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Ίστον του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» και σε άλλα περιοδικά, σύμφωνα με το BBC, το «Nature» και το «New Scientist», μελέτησαν το DNA άνω των 100.000 καρκινοπαθών και το συνέκριναν με το DNA άλλων τόσων ανθρώπων χωρίς καρκίνο, εστιάζοντας σε περίπου 200.000 μικρές γενετικές παραλλαγές (γνωστές ως «πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου»).

Από την ανάλυση προέκυψαν πάνω από 80 περιοχές του γενετικού κώδικα που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 49%, του προστάτη έως 23% και των ωοθηκών έως 11%. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, ενώ κάθε επιμέρους γενετική παραλλαγή που εντοπίστηκε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μόλις κατά περίπου 1%, η επίδρασή τους είναι σωρευτική και έτσι όσους περισσότερους γενετικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο.

Θα ξέρουμε όλοι αν έχουμε πιθανότητα να νοσήσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας;

Η διάγνωση με ένα μελλοντικό γενετικό τεστ σε νεαρότερη ηλικία, ακόμα και κατά τη γέννηση, θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πάνω από τον μέσο όρο, παίρνοντας έτσι στη συνέχεια τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστο ακόμα και από τις σημερινές μαστογραφίες ή το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη.

Ένα γενετικό τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει τον ένα άνδρα στους 100 που λόγω γονιδίων έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη ή τη μία γυναίκα στις 100 που επίσης λόγω γονιδίων αντιμετωπίζει 30% κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (πέρα από αυτές που έχουν τα ήδη γνωστά γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο 65%). Βέβαια, χιλιάδες ακόμα γενετικοί παράγοντες μένει να ανακαλυφθούν και γι’ αυτό θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες γενετικές μελέτες.

Είναι καλό να γνωρίζουμε αν θα νοσήσουμε από καρκίνο στο μέλλον;

Ας δούμε τι απαντά η συνεργάτιδά μας ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαριέττα Πεπελάση. 

Το αν είναι καλό κάποιος να το γνωρίζει ή όχι, για μένα εξαρτάται από την προσωπικότητα και την ωριμότητα που έχει ένας άνθρωπος. Aπό εκεί και πέρα αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του σε τρομακτικό βαθμό. Αν έχουμε μια νευρωτική προσωπικότητα όπως λέμε, έναν άνθρωπο που διακατέχεται από έντονο άγχος, καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι ολέθριο. Διότι μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι και την τρέλα!

Ποια είναι η δική σας άποψη για το θέμα ; Πιστεύετε ότι είναι σωστό να γνωρίζουμε την πιθανότητα μελλοντικής ασθένειας ή όχι; Γράψτε μας στο [email protected]. Περιμένουμε να ακούσουμε τη δική σας γνώμη και να τη δημοσιεύσουμε.

 

Σχετικά άρθρα