Ένα μεγάλο βήμα στην πρόγνωση του καρκίνου!

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα του Βρετανικού Κέντρου Πρόληψης για τον καρκίνο αποκαλύπτει τις γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, του προστάτη ή των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου και γεννά ελπίδες για νέες θεραπείες. 

Πάνω από 80 περιοχές του γονιδιώματος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών βρέθηκαν στην μεγαλύτερη μελέτη του είδους της. Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο,  χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK και το Wellcome Trust και μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, σε στοχευμένο έλεγχο και σε μεγαλύτερη κατανόηση για το πώς αναπτύσσονται αυτές τις ασθένειες.

Γενετικές αλλοιώσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. 

Οι επιστήμονες έψαχναν για γενετικές παραλλαγές – που ονομάζονται μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SNPs) – και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Μελετώντας το DNA πάνω από 100.000 άνθρωπων που πάσχουν από καρκίνο και 100.000 ατόμων από το γενικό πληθυσμό, διαπίστωσαν αλλοιώσεις που ήταν πιο συχνές σε άτομα με καρκίνο του προστάτη, του μαστού ή των ωοθηκών. Κάθε αλλοίωση αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου κατά ένα μικρό ποσό, αλλά το 1% των ανθρώπων που έχουν πολλές από αυτές τις αλλοίωσεις κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη κατά 50% περισσότερο και καρκίνο του μαστού  κατά 30%.

Γιατί είναι σημαντικά τα ερευνητικά αποτελέσματα; 

Ο συγγραφέας της μελέτης, ο  καθηγητής Doug Easton, ερευνητής του Cancer Research  Ηνωμένου Βασιλείου και επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: “Είμαστε στα πρόθυρα του να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας από αυτές τις γενετικές παραλλαγές για την ανάπτυξη τεστ που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και να μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στο να έχουμε αποτελέσματα στο πρόγραμμα ελέγχου του καρκίνου του προστάτη.

“Με την εξέταση για τους ανθρώπους που φέρουν το μεγαλύτερο από αυτές τις παραλλαγές θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουν εκείνους που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρει αυτές τις μορφές καρκίνου και στη συνέχεια, με στόχο δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου για αυτά τα άτομα.”

Πολλοί από τους μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SNPs) που βρέθηκαν στις μελέτες ήταν κοντά σε περιοχές του γονιδιώματος που ελέγχουν πώς συμπεριφέρονται ορισμένα γονίδια. Οι αλλοιώσεις σε αυτές τις περιοχές ελέγχου μπορεί να οδηγήσουν σε «φρένο» την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων, αυτού δηλαδή που βοηθά στην εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα.  Κατανοώντας το πώς αυτά τα γονίδια εμπλέκονται στον καρκίνο θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση του πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος και πώς να τον αντιμετωπίσουμε.

Στον καρκίνο του προστάτη, βρέθηκαν 23 από αυτές τις γενετικές παραλλαγές , ανεβάζοντας το σύνολο στα 78. Δεκαέξι από αυτές σχετίζονται με τις πιο επιθετικές και απειλητικές για τη ζωή μορφές της νόσου.

Ένα μεγάλο βήμα για την έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου. 

Καρκίνος προστάτη

Ο Καθηγητής Ros Eeles, καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR), δήλωσε: “Τα αποτελέσματα αυτά είναι το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός που έχει γίνει ποτέ για την εξεύρεση των γενετικών αιτιών του καρκίνου του προστάτη. Θα μας επιτρέψει, για πρώτη φορά, τον εντοπισμό των ανδρών που έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μέσω της μεταβίβασης του κινδύνου πολλαπλών γενετικών παραλλαγών. Αν μπορούμε να δείξουμε από περαιτέρω μελέτες ότι οι άνδρες επωφελούνται από τον τακτικό έλεγχο, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των ατόμων που πεθαίνουν από την ασθένεια, που εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός”.

Καρκίνος μαστού και καρκίνος ωοθηκών 

Για τον καρκίνο του μαστού, οι ερευνητές βρήκαν 49 μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς , υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό που είχε εντοπιστεί προηγουμένως. Ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν σε περιοχές που έχουν συνδεθεί με άλλες μορφές καρκίνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι διαταράσσουν τους ίδιους μηχανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν την ασθένεια. Στον καρκίνο των ωοθηκών,  βρέθηκαν 11 νέες περιοχές.

Πέρα από την αναζήτηση αλλοιώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτών των καρκίνων, οι ερευνητές έψαξαν επίσης για μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς  που μπορεί να επηρεάσουν τον διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς του καρκίνου του μαστού και για περιοχές που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου για άτομα με βλάβες στα γονίδια BRCA.

Τα άτομα αυτά είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, αλλά δεν είναι σαφές ποιες γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 5% των γυναικών που έχουν βλάβη BRCA1 και οι περισσότερες από τις γενετικές παραλλαγές τους συνδέονται με BRCA1 έχουν πάνω από 80%  πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού μέχρι την ηλικία των 80. Οι γυναίκες με μερικές από αυτές τις παραλλαγές και βλάβη BRCA1 έχουν 50 %  κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ο Δρ Harpal Kumar, διευθύνων σύμβουλος της Cancer Research UK, δήλωσε: «Αυτή το πρωτοποριακό διεθνές έργο δείχνει πόσο πολύπλοκος είναι ο καρκίνος. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες γονίδια είναι πιθανό να παίζουν ρόλο στο πώς ξεκινούν οι καρκίνοι. Αλλά κατανοώντας γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, μπορούμε να στραφούμε προς μια εποχή όπου μπορούμε να τον εντοπίσουμε και να λάβουμε μέτρα για να μειωθούν οι πιθανότητές να προσβληθούν από καρκίνο ή για να αυξηθούν οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια. “

Πηγή: Cancer Research Uk

 

Σχετικά άρθρα