Πότε είναι επικίνδυνοι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζονται στον θυρεοειδή είναι οι όζοι. Πρόκειται για μία παθογένεια που συχνά τρομάζει και πανικοβάλλει τους ασθενείς, όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πάντοτε λόγος ανησυχίας. Ας μάθουμε, λοιπόν, λίγα παραπάνω πράγματα για τους όζους και την επικινδυνότητά τους για την υγεία μας.

Γράφει ο Ογκολόγος Δημήτρης Μωραΐτης, MD, PhD, FRCS, FACS

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας σημαντικός αδένας στο λαιμό που παράγει ορμόνες και ρυθμίζει το μεταβολισμό καθώς και άλλες ανθρώπινες λειτουργίες. Ο θυρεοειδής βρίσκεται χαμηλά στο κέντρο του λαιμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα των προβλημάτων στο θυρεοειδή;

Συνήθως οι ασθενείς παραπονιούνται για κάποιο πρήξιμο στο λαιμό τους. Αυτό συνήθως το παρατηρούν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους. Το πρήξιμο αυτό λέγεται όζος. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδή (γύρω στο 90%) είναι καλοήθεις. Ένα μικρό ποσοστό των θυρεοειδικών όζων μπορεί να είναι κακοήθεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τις περισσότερες φορές για τη διάγνωση αρκεί η κλινική εξέταση ή εργαστηριακές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η θεραπεία των ευμεγέθων όζων και των καρκίνων του θυρεοειδή είναι χειρουργική. Ειδικότερα για κάποιους καρκίνους του θυρεοειδή μπορεί να χρειαστεί σε δεύτερη φάση ραδιενεργό ιώδιο.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας;

Η πρόγνωση των καρκίνων του θυρεοειδή είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών εξαιρετική. Προϋπόθεση ότι έχουν χειρουργηθεί από εξειδικευμένο χειρουργό, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο των επιπλοκών και να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της ογκολογικής θεραπείας.

 

Σχετικά άρθρα