Οι επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου αισθάνονται γερασμένοι

29 Απριλίου 2016
Οι νεαροί ενήλικες που έχουν επιβιώσει παιδιατρικού καρκίνου συχνά αισθάνονται ότι έχουν γεράσει πριν την ώρα τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Η Δρ Λίσα Ντίλλερ, επικεφαλής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Αιματολογικών Διαταραχών Παίδων «Dana-Farber» της Βοστόνης και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για χιλιάδες επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου στις ΗΠΑ. Οι δείκτες ποιότητας ζωής που σχετίζονται με την υγεία, στα άτομα 18-29 ετών ήταν όμοιοι με αυτά των ενηλίκων 40 ετών και άνω του γενικού πληθυσμού.

Μάλιστα, μια μελέτη στην οποία είχαν συμπεριληφθεί πάνω από 7.000 επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου έδειξε ότι μόνο το 20% αυτών δεν είχαν κάποια χρόνια πάθηση.

Και όσο περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας είχαν τα άτομα αυτά, τόσο χαμηλότερη η ποιότητα ζωής τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, πνευμονοπάθειας, υπογονιμότητας και άλλων χρόνιων παθήσεων. Οι καταστάσεις αυτές θεωρούνται απόρροια των αντικαρκινικών θεραπειών.

«Αν μπορέσουμε να προλάβουμε παθήσεις που σχετίζονται με την αντικαρκινική θεραπεία, τότε ο παιδιατρικός καρκίνος θα μετατραπεί σε μια οξεία και όχι χρόνια κατάσταση, επηρεάζοντας μόνο μεσοπρόθεσμα την κατάσταση των ασθενών» εκτιμά η Δρ Ντίλλερ.

health.in.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ