Βενεζουέλα: αύξηση 30% του κατώτατου μισθού

1 Μαΐου 2016

Κατά 30% αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα μετά από ανακοίνωση του Νικολάς Μαδούρο το Σάββατο καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας.

Από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 15.051 μπολίβαρ (1.505 δολλάρια στα επίσημα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, αλλά μόλις 13,50 στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι πρόκειται για τη δωδέκατη αύξηση του κατώτατου μισθού αφότου εξελέγη, τον Απρίλιο του 2013, μετά τον θάνατο του προκατόχου και μέντορά του, Ούγκο Τσάβες. «Μόνο ένας Πρόεδρος όπως ο Νικολάς Μαδούρο, γιος του Ούγκο Τσάβες» θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποβαθμίζει τις αυξήσεις των μισθών, επιχειρηματολογώντας ότι δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας.

«Οι "αυξήσεις" είναι ανέκδοτο. Ο πληθωρισμός πετάει!», έγραψε ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης,στο twitter. Κατά τον ίδιο, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφθασε το 20%.

Σύμφωνα με το Reuters, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Μαδούρο το δολλάριο έχει υποστεί πτώση κατά 98% έναντι του δολλαρίου στη μαύρη αγορά και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τριψήφια μεγέθη.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, αντιπολίτευση ότι συμμετέχει σε «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησης, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και στην εξαφάνιση των αγαθών από τα ράφια.

 

Πηγή: avgi.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...