Νότιο Ιράκ: 32 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένων αυτοκινήτων

2 Μαΐου 2016

Τουλάχιστον 32 νεκροί και 75 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός έκρηξης δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η πρώτη έκρηξη έγινε κοντά στο κτίριο του προσωρινού συμβουλίου διοίκησης της πόλης και η δεύτερη σε απόσταση 60 μέτρων από στάση λεωφορείου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Εντωμεταξύ, για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της βαθιάς κρίσης που ταλαιπωρούν τη χώρα δεσμεύτηκαν ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι κι άλλοι πολιτικοί ηγέτες μετά την εισβολή εκατοντάδων διαδηλωτών το Μ. Σάββατο στο κοινοβούλιο της χώρας, υποστηρικτών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Η πολιτική διαμάχη έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες κυρίως από τις προσπάθειες του Αμπάντι ν' αντικαταστήσει υπουργούς της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια τερματισμού της διαφθοράς. Το κοινοβούλιο, που στερείται της απαραίτητης πολιτικής ενότητας απέτυχε να ψηφίσει σχετική πρόταση, επιτείνοντας τις συνθήκες πολιτικής αναταραχής.

Από την άλλη μεριά, τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα είναι αντίθετα στην υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, καθώς φοβούνται ότι θα περιορίσουν τα προνόμια που απολαμβάνει η πολιτική ελίτ, για περισσότερο από μια δεκαετία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

 

Πηγή: avgi.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ