Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα αίτια και η διάγνωση.


Ο καρκίνος του παγκρέατος ανήκει στις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου, ωστόσο είναι η τέταρτη πιο θανατηφόρα καθώς εξαπλώνεται σιωπηλά και η διάγνωση γίνεται πολύ αργά.

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του παγκρέατος;

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το τμήμα του παγκρέατος το οποίο επηρεάζει. Υπάρχει, λοιπόν, ο τύπος των εξοκρινών αδένων που προσβάλλει το τμήμα του παγκρέατος που παράγει τις πεπτικές ουσίες και ο τύπος των ενδοκρινών αδένων  που προσβάλλει το τμήμα του παγκρέατος που παράγει την ινσουλίνη και άλλες ορμόνες.

Πού οφείλεται η εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος;

Ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο πάγκρεας αναπτύσσονται, διαιρούνται και εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σχηματίζοντας έναν κακοήθη όγκο. Η ακριβής αιτιολογία του καρκίνου του παγκρέατος είναι άγνωστη. Ωστόσο, το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος, καθώς διπλασιάζει τον κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, επίσης, είναι άλλοι δύο παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εκτός από την λήψη ιστορικού και την φυσική εξέταση θα πρέπει να γίνουν και κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να υπάρξει έγκυρη διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν: τον υπέρηχο, την αξονική τομογραφία, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και την ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP).  Βεβαίως, η οριστική και σίγουρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να γίνει μόνο με την αφαίρεση ιστού (βιοψία). Αυτό μπορεί να γίνει με μια βελόνα μέσω του δέρματος κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παγκρέατος;

Ο καρκίνος του παγκρέατος αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους,  ξεχωριστά ή σε συνδυασμό. Στις μεθόδους αυτές συγκαταλέγονται: η  χειρουργική επέμβαση, η  χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η παρηγορητική φροντίδα.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται είτε για να θεραπεύσει τον καρκίνο του παγκρέατος, είτε για να μειώσει και να αποτρέψει τα συμπτώματα. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία γίνονται συχνά σε συνδυασμό, πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση ή ακόμη και χωρίς αυτή για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος. Η παρηγορητική φροντίδα στοχεύει στη μείωση της ταλαιπωρίας για τα άτομα των οποίων ο καρκίνος του παγκρέατος δεν μπορεί να θεραπευτεί.

 

Σχετικά άρθρα