Υπέροχο σουφλέ μανιταριών!

6 Μαΐου 2016

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ μανιτάρια ανάμεικτα, champignon και pleurotus
  • 400 πατάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. τριμμένο τυρί grana (εναλλακτικά parmigiano ή κάποιο άλλο πικάντικο)
  • 600 γρ μπεσαμέλ
  • 1 κλαδάκι σάψιχο (ή μαντζουράνα)
  • μοσχοκάρυδο για ξύσιμο (προαιρετικά)
  • 30 γρ. βούτυρο
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα στις φόρμες

Πώς το κάνουμε:

1) Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια.
 

2) Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
 

3) Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα 30 γρ. βούτυρο.
 

4) Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
 

5) και το μαλακώνουμε σε μέτρια φωτιά (5-6 λεπτά στο 4,5).
 

6) Προσθέτουμε τα μανιτάρια, δυναμώνουμε την ένταση (στο 8) και μαγειρεύουμε για περίπου ένα 10λεπτο. Στο τέλος του χρόνου αλατίζουμε και ρίχνουμε αρκετά φυλλαράκια σάψιχου (ή μαντζουράνας).
 

7) Βράζουμε τις πατάτες.
 

8) Τις πατάμε με πιρούνι, σαν να πρόκειται να φτιάξουμε πουρέ.
 

9) Στη συνέχεια, τις “πολτοποιούμε” μαζί με τους κρόκους, το τριμμένο τυρί, την μπεσαμέλ και –προαιρετικά– μία καλή δόση μοσχοκάρυδο (δείτε “Μυστικά” [1] και [2])
 

10) Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι και στο πιπέρι (εάν έχουμε χρησιμοποιήσει mixer, αδειάζουμε την σάλτσα σε ένα μπολ). Το αποτέλεσμα θα μοιάζει με μία σφικτή σάλτσα μπεσαμέλ ή, καλύτερα, με μία μαλακή ζύμη.
 

11) Προσθέτουμε την μισή ποσότητα (ή και λίγο περισσότερο) των μανιταριών και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στη σάλτσα.
 

12) Προσθέτουμε και τα ασπράδια, κτυπημένα καλά με λίγο αλατάκι, σε σταθερή μαρέγκα,
 

13) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, να ενσωματωθούν και αυτά με την κρέμα.
 

14) Μετά την προσθήκη των ασπραδιών, η σάλτσα μας θα είναι πολύ πιο αραιή και εύκολα διαχειρίσιμη.
 

15) Ισομοιράζουμε το μείγμα μας σε τέσσερις αντικολλητικές φόρμες που έχουμε βουτυρώσει καλά προηγουμένως (δείτε “Μυστικά” [3]) και
 

16) ψήνουμε σε αέρα, για 15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
 

17) Στο 15λεπτο (το soufflé μέσα στις φόρμες θα έχει φουσκώσει ήδη ικανοποιητικά, αν και θα είναι άψητο επιφανειακά),
 

18) γυρίζουμε τον φούρνο στο γκριλ, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά ακόμη.
 

19) Βγάζουμε το ταψί με τις φόρμες και τις αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο,
 

20) πριν σερβίρουμε, διακοσμώντας με τα υπόλοιπα μαγειρεμένα μανιτάρια, είτε ξεφορμάροντας το soufflé,
 

21) είτε αφήνοντάς το μέσα στις φόρμες του.
 

22) Εάν ετοιμάσετε μόνοι την μπεσαμέλ (και δεν αγοράσετε από εκείνα τα έτοιμα παρασκευάσματα που κυκλοφορούν στα σουπερμάρκετ), ακολουθήστε κάποια από τις συνταγές του site χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι, 1 κρόκο αυγού, και 370ml –1 3/4 του φλυτζανιού– ζεστό γάλα.
 
23) Όταν η σάλτσα δέσει, θα έχετε μία μέτρια έως και ελαφριά αραιή μπεσαμέλ, η οποία στη συνέχεια θα σφίξει περισσότερο χάρις στις πατάτες αλλά και τους 2 επιπλέον κρόκους που θα προστεθούν.
 
 
sintagespareas.gr
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ