10 συμβουλές για υγιή και κατάλευκα δόντια!

Ένα όμορφο χαμόγελο είναι στολίδι για κάθε πρόσωπο και το μυστικό της ομορφιάς είναι σε κάθε περίπτωση η υγεία! Πώς μπορούμε, όμως, να αποκτήσουμε υγιή και κατ’ επέκταση όμορφα και λαμπερά δόντια; Υπάρχουν 10 απλοί και χρηστικοί κανόνες που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε και να

1. Καταπολεμήστε  τον φόβο για τον οδοντίατρο! Εύκολο να το λες, αλλά όχι πάντοτε εύκολο να το κάνεις. Αν σας λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που πρέπει να  επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ένας τρόπος να ηρεμήσετε είναι να έχετε  μαζί σας την αγαπημένη σας μουσική, ώστε να χαλαρώσετε περιμένοντας την σειρά σας στο σαλονάκι.  Φροντίστε, επίσης, να αναπνέετε αργά και βαθιά και κυρίως να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας. Θα πρέπει να μπορείτε να συζητάτε τους όποιους φόβους σας      μαζί του, ώστε να μπορέσει και εκείνος με τη σειρά του να σας βοηθήσει.

2.Βούρτσα ή νήμα; Η χρήση οδοντικού νήματος πριν το βούρτσισμα, μας βοηθά να βουρτσίζουμε  τα δόντια σας πιο αποτελεσματικά,  καθώς αφαιρεί τα τρόφιμα που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς χρησιμοποιείται το νήμα, μπορείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρο ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς των ούλων.

3.Προσοχή με τις οδοντογλυφίδες! Η οδοντογλυφίδα  βοηθά στην αφαίρεση τροφίμων που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα      δόντια, όμως είναι πολύ εύκολο με μία απότομη κίνηση να βλάψει τα ούλα μας. Προτιμήστε, λοιπόν, το  οδοντικό νήμα που απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και καταπολεμά και την  συσσώρευση πλάκας απαλλάσσοντάς μας  από τα βακτήρια που σχηματίζουν εκεί.

4.Μην ξεχνάτε να αλλάζετε οδοντόβουρτσα! Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας  μπλέκονται, ισιώνουν ή φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας  φωτεινό πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα σας κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.

5.Φάτε τυρί! Η καζεΐνη και η πρωτεΐνη του γάλακτος στο τυρί βοηθά στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών σε άριστη κατάσταση. Επιπλέον, το τυρί είναι ζωτικής  σημασίας για την οικοδόμηση του ασβεστίου των δοντιών.

6.Μαγειρική  σόδα για τους λεκέδες! Αν λατρεύετε τον καφέ, το κόκκινο κρασί ή οτιδήποτε  άλλο αφήνει λεκέδες στα δόντια σας, η λύση για να τους αντιμετωπίσετε είναι να προσπαθήσετε να τα βουρτσίζετε με μαγειρική σόδα δύο φορές το μήνα, όπως      ακριβώς θα κάνατε με την οδοντόκρεμα.

 7. Τροφές  που κάνουν τα δόντια να λάμπουν! Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αφήνουν χρώμα στα  δόντια μας όπως τα βατόμουρα και ο καφές. Στον αντίποδα, υπάρχουν τροφές   που βοηθούν στον αποχρωματισμό, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα καρότα, το σέλινο.

 8.Ρυθμίστε  την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση!  Αν έχετε παλινδρόμηση οξέος, πρέπει να το θέσετε υπό έλεγχο ώστε να διατηρήσετε   το σμάλτο των δοντιών και την στοματική σας υγεία. Τα τρόφιμα που προκαλούν  συνήθως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η σοκολάτα, το αλκοόλ, τα καφεϊνούχα  ποτά όπως η σόδα, ο καφές και το τσάι, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα γαλακτοκομικά, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, η μέντα και τα πικάντικα,  λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα.

9.Φροντίστε  τη γλώσσα σας! Αντιμετωπίστε την άσχημη αναπνοή βουρτσίζοντας επιμελώς και  τη γλώσσα κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Η γλώσσα σας φιλοξενεί τα  βακτήρια που προκαλούν τη δυσάρεστη αναπνοή και με τον τρόπο αυτό μπορείτε  να μειώσετε την οσμή που προκαλούν.

10. Η  φαρμακευτική αγωγή μπορεί προκαλέσει ξηροστομία! Το στόμα μας χρειάζεται το  σάλιο για να παραμείνει υγιές. Εκατοντάδες φάρμακα, όπως τα  αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση,  καθώς και αντιισταμινικά, μπορούν να στεγνώσουν  το σάλιο. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η πιο κοινή αιτία της ξηροστομίας. Για   να διατηρήσετε το στόμα σας υγρό, αυξήστε την πρόσληψη υγρών, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για τεχνητό προϊόν σάλιου, ή  μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα.

 

 

 

Σχετικά άρθρα