Μύθοι και αλήθειες για τα λευκά δόντια.

Εάν φάμε γλυκό κατά τη διάρκεια του κύριου γεύματος, είναι καλύτερο για τα δόντια από το να φάμε ανάμεσα στα γεύματα.

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΒΕΛΑ, επίκουρου καθηγητή Οδοντιατρικής

ΜΥΘΟΣ: Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας μόλις ξυπνάμε το πρωί και πριν κοιμηθούμε

ΑΛΗΘΕΙΑ:Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας τρεις φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα. Πλένουμε τα δόντια μας για να έχουμε ένα καθαρό στόμα και να μειώσουμε την άθροιση αποικιών μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Κάθε 6 έως 8 ώρες τα μικρόβια ξανακολλάνε στα δόντια μας. Οταν κοιμόμαστε δεν εκκρίνουμε σάλιο και άρα δεν καθαρίζει καθόλου το στόμα μας.

ΜΥΘΟΣ: Οταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας το κάνουμε για να διώξουμε τις τροφές.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οταν μιλάμε και με το σάλιο, το 90% των τροφών φεύγουν, άρα βουρτσίζουμε για έναν και μοναδικό λόγο, για να διώξουμε τη μικροβιακή πλάκα

ΜΥΘΟΣ: Τα πρώτα δόντια -τα νεογιλά δόντια- δεν είναι το ίδιο σημαντικά με τα μόνιμα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι πολύ σημαντικά για δύο λόγους. Ο ένας είναι η συνήθεια του βουρτσίσματος τρεις φορές την ημέρα και ο άλλος ότι τα νεογιλά δόντια είναι πιο ευαίσθητα στο να χαλάσουν από τα μόνιμα.

Επίσης υπάρχουν δόντια που δεν παίρνουν είδηση οι γονείς, όπως ο πρώτος γομφίος που βγαίνει στα 6 χρόνια, ο λεγόμενος «εξαρίτης» ο οποίος δεν αντικαθιστά κάποιο άλλο δόντι. Εάν δεν γίνεται βούρτσισμα τρεις φορές την μέρα, αρχίζουν να χαλάνε και τα μόνιμα δόντια. Επίσης, οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό και τη σύγκλιση των δοντιών. Οταν βγαίνει ο εξαρίτης μεγαλώνει και η γνάθος.

ΜΥΘΟΣ: Δεν έχει πολλή σημασία πώς πλένουμε τα δόντια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Εχει τεράστια σημασία. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών, το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από τη μαμά. Οταν δε ματώνει το ούλο θέλει βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει πληγή.

ΜΥΘΟΣ: Τα γλυκά και η ζάχαρη χαλάνε τα δόντια στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα από το πότε τα τρώμε.05

ΑΛΗΘΕΙΑ: Εάν φάμε το γλυκό κατά τη διάρκεια του κυρίου γεύματος, είναι καλύτερα από το να το φάμε ανάμεσα στα γεύματα. Εάν πίνουμε καφέ με ζάχαρη και κάνουμε τρεις ώρες να τον πιούμε, είναι βλαβερό. Πρέπει να τον πίνουμε πιο γρήγορα ή να μη βάζουμε ζάχαρη!

ΜΥΘΟΣ: Οι τσίχλες χαλάνε τα δόντια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η τσίχλα προάγει τη δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της τερηδόνας. Βέβαια, εάν μασάμε όλη μέρα, θα έχουμε πρόβλημα με τους αδένες! Εάν η τσίχλα είναι light και δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει σορβιτόλη, είναι πολύ καλύτερα, διότι διασπάται αργότερα στο στομάχι και άρα δεν έχουμε τερηδόνα.

ΜΥΘΟΣ: Το φθόριο μπορεί να βλάψει τα δόντια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μπορεί να βλάψει, μόνο εάν υπάρχει λήψη σε μεγάλη ποσότητα. Παλαιότερα που οι Αθηναίοι πήγαιναν διακοπές στο Λαύριο και έπιναν νερό από τα πηγάδια, όπου υπήρχε μεγάλη ποσότητα φθορίου οι άνθρωποι είχαν μεν γερά δόντια, αλλά γίνονταν καφέ η μαύρα! Πάθαιναν φθορίαση, αλλά μόνο σε τέτοιες ποσότητες μπορούσε να γίνει αυτό. Σύσταση: Από την ηλικία των 3 έως των 6 ετών, το παιδί να πίνει 0,5 mg σε 1 λίτρο νερό η μία καραμέλα φθορίου πριν κοιμηθεί. Στην ηλικία των 6 έως 10 ετών, μία καραμέλα 1 mg. Από 10 ετών και μετά δεν έχει νόημα διότι δεν διαμορφώνει ο οργανισμός επιφάνειες που έχουν αδαμαντίνη.

ΜΥΘΟΣ: Τα δόντια με τη λεύκανση χαλάνε και μπορούν να γίνουν πολλές λευκάνσεις με την πάροδο του χρόνου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το οξυγόνο που χρησιμοποιείται δεν καταστρέφει την επιφάνεια των δοντιών, παρά μόνο σε… νανοεπίπεδο! Διαρκεί μία ώρα και στο τέλος της επίσκεψης, τα δόντια έχουν αποκτήσει το 70% της τελικής λευκότητας. Μετά μία βδομάδα αποκτούν την τέλεια λευκότητα με χρήση λευκαντικού υλικού.

ΜΥΘΟΣ: Αν μπλέξει κανείς με οδοντίατρο, μετά θα πηγαίνει συνέχεια!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο σωστός οδοντίατρος φροντίζει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει τον ασθενή σωστά, ώστε να μην έχει χαλασμένα δόντια και να μην τον χρειάζεται. Γι’ αυτό λέμε ότι ασκεί λειτούργημα. Στην Κίνα, ο γιατρός πληρώνεται όταν ο άνθρωπος είναι υγιής, όχι όταν είναι ασθενής.

ΜΥΘΟΣ: Εάν γίνουν όλα όπως πρέπει προληπτικά, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ναι, εάν παράλληλα αποφεύγεται η λήψη υδατανθράκων ανάμεσα στα γεύματα και η χρήση φθορίου. Εξαιρούνται προβλήματα άλλου είδους, όπως ολιγοδοντίες (λιγότερα δόντια).

ΜΥΘΟΣ: Μπορεί να μην ακολουθεί κάποιος σωστή στοματική υγιεινή, αλλά να έχει τέλεια δόντια;

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οχι, εκτός εάν δεν τρώει καθόλου γλυκά και είστε από το Λαύριο (και πίνετε νερό από το πηγάδι)!

Πηγή: Έθνος Υγεία

Σχετικά άρθρα