Η άσκηση στην εφηβεία μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης;

Η εφηβεία είναι η πιο κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξη του σκελετού και σε αυτή την ηλικία πρέπει να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή οστική μάζα. Τα οφέλη είναι πολλά. Ένας γερός και υγιής σκελετός στην ενήλικη ζωή αλλά και αποφυγή του κινδύνου της οστεοπόρωσης. Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Μα φυσικά, με την άσκηση. 

Ο κύριος Γιώργος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης μας εξηγεί πόσο σημαντικές είναι οι αθλητικές δραστηριότητες για την σκελετική ωρίμανση των παιδιών μας.

Η καλή κατάσταση του σκελετού ξεκινά από τα χρόνια της εφηβείας; 

Η μελλοντική κατάσταση του σκελετού μας εξαρτάται από το αν αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της εφηβείας μας την κορυφαία (καλύτερη δυνατή) οστική μάζα. Η έννοια της κορυφαίας οστικής μάζας δεν πρέπει να θεωρείται συνώνυμη με την ολοκλήρωση της σκελετικής ανάπτυξης. Μια έφηβος ψηλώνει μέχρι τα 14-15 αλλά  συνεχίζει να αυξάνει την ποσότητα οστού που περιέχει ο σκελετός της και στην περίοδο της νεότητας ακόμα και μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

-Πώς μπορεί να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της οστικής μάζας στην εφηβεία; Ποια αθλήματα βοηθούν περισσότερο; 

Επιτυγχάνεται μέσω της σωστής διατροφής η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο και μέσω της άσκησης. Η άσκηση οποία συμβάλει στην αύξηση της σωματικής επάρκειας, προάγει την διατήρηση της καλής υγείας, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης  σε ασθένειες αλλά και βελτιώνει την αποδοτικότητα του ατόμου.

Προσδίδει μηχανικά ερεθίσματα στους οστεοβλάστες, αυτό δηλαδή σημαίνει ότι αυξάνεται η παραγωγή οστικής μάζας, αυξάνεται η  σκελετική μάζα. 

Αθλητικές δραστηριότητες όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις και η ενόργανη γυμναστική προκαλούν μια σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο σε παιδιά προ της εφηβείας, ενώ συγχρόνως δυναμώνουν και το μυϊκό σύστημα.

-Τι κερδίζει ο έφηβος που ξεκινά νωρίς την άσκηση στη ζωή του; Πώς σχετίζεται η γυμναστική με την οστεοπόρωση; 

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση και γι’ αυτό το λόγο τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας πρέπει να εδραιώνονται στην παιδική και εφηβική ηλικία μέσω της ενθάρρυνσης των παιδιών και των εφήβων να αθλούνται. Ένας έφηβος που δεν επιτυγχάνει την κορυφαία οστική μάζα κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να εμφανίσει οστεοπόρωση στη μετέπειτα ζωή του. Η τακτική και συστηματική ενασχόληση με αθλήματα βοηθά στην άσκηση της απαραίτητης πίεσης στα οστά, επιτρέποντας έτσι στους νέους να αποκτήσουν έναν πιο γερό σκελετό. Η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να διαρκεί 30-60λεπτά και να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές την εβδομάδα.

-Άσκηση αλλά με μέτρο. Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν οι υπερβολές;  

Στο σχολείο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αθλούνται υπό επιτήρηση ειδικών, έτσι ώστε να αποκτήσουν μακροχρόνια οφέλη για τα οστά τους. Τα αθλήματα που συμπεριλαμβάνουν άλματα και γενικά δραστηριότητες φόρτισης του σκελετού, όπως το μπάσκετ και η ενόργανη γυμναστική είναι τα καταλληλότερα και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις ώρες της γυμναστικής, χωρίς όμως να υπάρχει υπερβολή, διότι η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως τραυματισμούς και σοβαρή διαταραχή της ορμονικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα ένα ευαίσθητο και αδύναμο μυοσκελετικό σύστημα.

Έχει φανεί ότι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής στο σχολείο τα κορίτσια δεν συμμετέχουν τόσο ενεργά όσο τα αγόρια, και δυστυχώς τα κορίτσια είναι αυτά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης κάτι το οποίο θα μπορούσαν να αποφύγουν με την αθλητική δραστηριότητα.

 

Σχετικά άρθρα